Zalaganja za istinu ili političke igre

Tijanić je, s druge strane, optužio NVO da su „bez ikakve upitanosti, stale u odbranu Vladimira Popovića“, bivšeg šefa Biroa za komunikacije Vlade Srbije i da vrše pritisak na pravosuđe. Ceo slučaj počeo je u nedelju, kada je direktor RTS podneo zahtev Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal da se protiv Popovića i nepoznatih državnih fukcionera iz vremena vlade Zorana Đinđića sprovede hitni istražni postupak zbog atentata na ubijenog premijera.
NVO u pismu ocenjuju da je posredi „neuverljiva krivična prijava“, koja je „poslužila kao podložak za politički pamflet koji je u obrazloženju usledio“ i da je objavljivanje ovog pamfleta u udarnim vestima na javnom servisu klasična zloupotreba pozicije na kojoj se generalni direktor Aleksandar Tijanić nalazi. U saopštenju se ocenjuje da optužbe u Tijanićevoj krivičnoj prijavi Tijanića „predstavljaju puko ponavljanje reči odbrane osuđenih ubica premijera Zorana Đinđića u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom“, što „navodi na prilično neprijatan i zastrašujući zaključak i pitanje: koja je to muka naterala generalnog direktora javnog TV servisa Aleksandra Tijanića da na početku odlučivanja po žalbi osuđenih atentatora na premijera pred Vrhovnim sudom poteže za njihovom argumentacijom“. Oni optužuju Tijanića da je zloupotrebio Javni servis da bi promovisao odbijene argumente nekada optuženih, a sad već i osuđenih za ubistvo premijera Đinđića. Zahteva se od Saveta RRA da izrekne meru opomene ili upozorenja RTS i da pokrene odgovarajući sudski krivični postupak protiv Tijanića, kao i da ga Upravni odbor RTS po hitnom postupku razreši. Saopštenje su potpisali, između ostalih, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih, Žene u crnom, Građanska akcija (Pančevo) i Zelena mreža Vojvodine (Novi Sad).
U odgovoru na ovaj zahtev, Aleksandar Tijanić, koji je odgovor potpisao kao novinar, tvrdi da je Vladimir Popović, na osnovu izjave brojnih svedoka u dokumentarnom filmu „koji je videlo 3,6 miliona građana Srbije – a ne mojeg svedočenja – praktično zatečen sa „revolverom u rukama“ iznad mrtvog dr Zorana Đindića“. Direktor RTS je optužio ove NVO da “ sramno i nedostojno“ ruše pravni poredak Srbije i naveo da su brojni svedoci potvrdili da je, „samo sat-dva posle ubistva Zorana Đindića, Vladimir Popović u „plastičnoj kesi“, poslao kompletan spisak ubica, njihove fotografije i podatke da se objave na RTS, pre bilo kakve istrage ili zaključka srpske Vlade“. On je upitao i zašto spisak ubica, „koji je bio u njegovom posedu“, Popović nije izvukao jedan dan ili bar jedan sat pre atentata i spasao Đindića i zašto zvanična istraga godinama ne uspeva da se pošteno protegne na odgovornost, nevršenje dužnosti, nehat, nesavesno obavljanje funkcija svih Đindićevih saradnika i njegovih takozvanih prijatelja „koji prstom nisu mrdnuli posle višestrukih pokušaja atentata“.
„Ako se ja stavljam na raspolaganje tužilaštvu i policiji, zašto NVO, po cenu sopstvene reputacije, štite osobu poznatu kao Beba? Zato što je nevin, pre istrage? Zato što će možda biti kriv posle poštene istrage“, zaključio je Tijanić.


 A. Roknić

Tagovi

Povezani tekstovi