Zametanje tragova u slučaju „Ćuruvija“

Ime Momira Gavrilovića, pripadnika srpske tajne policije koji je misteriozno likvidiran u avgustu 2001. godine, ne pominje se u predmetu ubistva novinara Slavka Ćuruvije, tvrdi za „Politiku” advokat Rajko Danilović, pravni zastupnik Slavkovog brata Jove Ćuruvije.


– U okviru predistražnih radnji u Specijalnom sudu je saslušano na desetine osoba koje su imale bilo kakva saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije i niko, baš niko, nije doveo u vezu sa ovim slučajem nekadašnjeg „debeovca” Momira Gavrilovića – objašnjava Danilović, demantujući time pisanje nekih beogradskih listova.


Naš sagovornik ponavlja više puta izrečenu konstataciju da je posredi klasična „udbaška ujdurma” koja ima za cilj da eventualni istražni postupak vodi u pogrešnom smeru.


– Kada je reč o Ćuruvijinom ubistvu tu više nema tajni, prisutna je samo nesposobnost (ili nešto drugo) nadležnih državnih organa da slučaj privedu kraju – kaže Danilović, uz objašnjenje da u ovoj fazi postupka ne može da otkriva imena onih koji su odgovorni za smrt vlasnika „Dnevnog telegrafa” i „Evropljanina”.


Kako „Politika” nezvanično saznaje, u spisima sačinjenim posle saslušanja operativaca beogradskog „ogranka” Resora državne bezbednosti, koji su učestvovali u tajnom praćenju Slavka Ćuruvije uoči samog ubistva, najviše pominjano ime glasi: Luka Pejović.


Krajem 2000. godine, dakle godinu i po posle ubistva Slavka Ćuruvije, u Beogradu su, u klasičnoj sačekuši, likvidirani Nikšićanin Luka Pejović i njegov prijatelj Radule Kasalica. Za Pejovića se tvrdilo da je pripadao veoma uticajnom crnogorskom kriminalnom klanu u Beogradu, da se bavio trgovinom narkoticima, ali i da je u „slobodno vreme” sarađivao sa bezbednosnim službama obe države. Tek tri godine pošto je ubijen, a upućeni tvrde da su to mogli da obave samo profesionalci koji su prošli vojnu obuku, njegovo ime počelo je da se dovodi u vezu sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije.


Naime, iznenada se pojavio novi očevidac Ćuruvijinog ubistva koji je posle „preciznog prepoznavanja” sa fotografije ukazao na Luku Pejovića kao mogućeg počinioca. Skeptici su se pitali kako je taj očevidac mogao da prepozna ubicu koji je u kritičnim trenucima nosio fantomku preko glave. Odgovor je bio jednostavan i uverljiv: oni koji su pucali u Ćuruviju nisu bili maskirani, ali je u javnost puštena informacija da jesu, jer je primenjen poznati operativno-taktički trik sa ciljem da se osumnjičeni osećaju bezbedno i da im popusti opreznost. Međutim, ni to nije dalo neke opipljivije rezultate u istrazi.


Uglavnom, advokat Danilović kaže da su takozvane istražne radnje u Specijalnom suduokončane i da ga ne bi iznenadilo da Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala ovih dana podnese i zahtev za pokretanje istražnog postupka protiv svih onih za koje se sumnja da su naložili, organizovali i neposredno realizovali mučko ubistvo Slavka Ćuruvije.


Milan Janković

Tagovi

Povezani tekstovi