Zaposleni u Google-u koji permanentno rade od kuće imaće manju platu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Google, jedna od velikih kompanija koja je svojim zaposlenima dozvolila permanentan rad od kuće, ipak će takve radnike tretirati drugačije od zaposlenih koji dolaze na posao u kancelarije. Naime, ako takvi zaposleni žive u oblastima koje su jeftinije od lokacije na kojima se nalazi kancelarija, osetiće smanjenje plate.

Da bi zaposleni unapred mogli da vide svoje plate ukoliko rade od kuće (i prema tome imali sve potrebne informacije za donošenje pravilne odluke), Google je predstavio Work Location Tool, preko kojeg će moći da vide koliko bi plata bila promenjena.

 

U nekim slučajevima, navodi se da bi plate zaposlenih mogle da budu i do 15 procenata manje nego što su sada. S druge strane, zaposleni koji žive u istoj oblasti gde su i kancelarije i dalje će imati iste plate.

 

Ipak, treba imati na umu da nije sve u finansijskoj kompenzaciji. Neki od tih zaposlenih potroše dnevno po dva sata u vožnji ili u vozu, pa će ne samo smanjiti troškove puta, već će imati i mnogo više slobodnog vremena.

 

Takođe, pošto žive u jeftinijoj sredini, manji su im i troškovi života. Međutim, postoje i kontra-argumenti koji kažu da će ti zaposleni imati povećanu potrošnju struje, skuplje će plaćati grejanje i hlađenje (jer su stalno kod kuće), trošiće svoj novac na hranu (koja im je obezbeđena u kancelarijama…).

 

Iz kompanije naglašavaju da ovo nije nova odluka. Navode da se u njihovom pravilniku o platama uvek vodilo računa o lokacijama u kojima žive zaposleni. A predstavljanje Work Location Tool-a samo pomaže da oni na transparentan način i unapred procene da li im se isplati da rade od kuće.

 

To je napravljeno jer je oko 100.000 zaposlenih u kompaniji do sada tražilo da radi od kuće ili da se premesti u neku drugu lokaciju, od čega je oko 85 procenata zahteva odobreno.

Tagovi

Povezani tekstovi