Zasjedanje ESPR-e: Kako funkcioniraju nacionalna regulatorna tijela u digitalnom okruženju

Ilustracija: Darwin Laganzon/Pixabay
Ilustracija: Darwin Laganzon/Pixabay

Redovito proljetno godišnje zasjedanje Europske platforme regulatornih tijela – EPRA održano je u Antwerpenu, u organizaciji flamanskog regulatora (VRM) iz Belgije. okupilo se oko 160 predstavnika iz više od 50 regulatornih tijela iz cijele Europe te medijske stručnjake i predstavnike europskih organizacija, poput Europske komisije, Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), Vijeća Europe, Europskog audiovizualnog opservatorija i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćili su iz Agencije za elektorničke medije.

U skladu s Programom rada EPRA-e za 2022., plenarna su izlaganja bila posvećena temama Maloljetnici i oglašavanje te Nacionalna regulatorna tijela u digitalnom okruženju.

 

Prva tematska sjednica Maloljetnici i oglašavanje bavila se pitanjem marketinga nezdrave hrane u online medijima i  influencer-marketingom na platformama za dijeljenje video sadržaja, povezujući područja istraživanja, regulacije i provedbe. Na tematskoj su sjednici izlagali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (Kremlin Wickramasinghe), znanstvenici sa Sveučilišta u Beču (prof. Jörg Matthes), Ghenta i Leuvena (prof. Eva Lievens i prof. Nadia Feci) te Sophie Valais iz Europskog audiovizualnog opservatorija, Andy Demeulenaere iz Centra za medijsku pismenost flamanske Vlade Mediawijs i Melissa Kekenbosch iz Belgijske savezne javne službe za gospodarstvo.

 

Na drugoj tematskoj sjednici – Nacionalna regulatorna tijela u digitalnom okruženju – raspravljalo se o tome kako se regulatorna tijela pripremaju za promjene kroz prilagodbu svoje misije, strukture, radnih procesa i načina razmišljanja digitalnom okruženju i reguliranju platformi za dijeljenje video sadržaja. U raspravi su, uz prof. Krisztinu Rozgonyi sa Sveučilišta u Beču, sudjelovali predstavnici regulatornih tijela iz Francuske (Arcom), Irske (BAI) i Velike Britanije (OFCOM).

 

EPRA je osnovana 1995. te je najstarija i najveća mreža regulatornih tijela za elektroničke medije koja okuplja 55 nacionalnih regulatornih tijela iz 47 zemalja. Europska komisija, Vijeće Europe, Europski audiovizualni opservatorij i Ured OESS-a stalni su promatrači EPRA-e.

 

Izvor AEM 

 

Tagovi

Povezani tekstovi