Zaštititi novinarske standarde i dostojanstvo ličnosti

Predstavnici Vlade i parlamenta podržali su inicijativu da se formira medijski savet koji bi o govoru mržnje i drugim ogrešenjima izricao javni stav i moralno ih sankcionisao.
Miloš Janković, pomoćnik ministra za kulturu, izrazio je očekivanje da će uskoro biti formirana radna grupa od medijskih stručnjaka koja će utvrditi pravila rada saveta. On je kazao da Ministarstvo priprema izmene Zakona u radiodifuziji koji se odnose na sprečavanje govora mržnje.


Aleksandar Lazarević, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, ocenio je pozitivnim rad Saveta za štampu Medija centra koji je primer kako budući medijski savet treba da radi. Prema njegovim rečima, u budućem savetu trebalo bi da budu i predstavnici vlasnika medija i građani.
Dušan Radulović, član Saveta za štampu Medija centra, ocenio je da „počinje da se gubi podela na ozbiljne i tabloidne medije“ i naveo primer lažnih vesti o hapšenju Ratka Mladića. Izrazio je uverenje da postoji široka zloupotreba dela Zakona o javnom informisanju koji štiti izvor informacija, odnosno da su sagovornici, kao i njihovi citati, izmišljeni u velikom delu štampe. „Ovo dovodi do polarizacije publike, jedna polovina čitalaca sve što piše štampa veruje, a druga ne veruje ništa“, navodi Radulović.
Mirna Kosanović iz Komiteta pravnika za ljudska prava podsetila je da iako govor mržnje sankcionišu i Zakon o javnom informisanju i Zakon o radiodifuziji, ali i Ustav, u njenoj praksi nije zabeleženo da je javni tužilac podigao tužbu po ovom delu.
Jovica Krtinić, zamenik glavnog urednika dnevnika Kurir, tvrdi da se u svim medijima dešavaju propusti, ali da se govor mržnje pripisuje isključivo senzacionalističkoj štampi. Ocenio je da u Srbiji ne postoji medij koji bi „bio stavljen na pijedestal svetlog uzora“ i osporio da to mogu biti dobitnice novinarskih priznanja novinarke B92 Svetlana Vuković, Svetlana Lukić i Brankica Stanković, jer su, kako je ocenio, njihove emisije inkvizitorske i da sadrže govor mržnje prema radikalima.
Gordana Suša, urednica VIN produkcije, rekla je da takozvanoj žutoj štampi niko ne osporava da je neke važne teme otvorila pre mejn-strim štampe, ali da je tema pokušaj da se dogovori i uspostavi samoregulacija medija. Njen cilj je, kako je dodala, vraćanje dostojanstva novinarstvu i stvaranje mehanizma zaštite dostojanstva ličnosti.
Jelka Jovanović, urednica Danasa, ocenila je da je moguće da se javnom akcijom utiče na suzbijanje govora mržnje, pominjući kao primer da se poslednjih dana poslanici SRS uzdržavaju od pominjanja reči „ustaša“ i „Hrvat“. Ona smatra da je na to uticao negativan stav javnosti prema takvoj retorici.
Nadežda Gaće, predsednica NUNS, dodala je da namera budućeg medijskog saveta neće biti da ograničava javnost, već da razgraniči primitivizam od demokratije.


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi