Zaštitnik građana ne može da kontroliše rad medija

sasa-jankovic-beta-milos-miskovic

[box align=’box-left’ id=’7046′]

Ministar Stefanović je danas ranije za Televiziju Pink izjavio da organi „koji za sebe kažu da su nezavisni“, pomenuvši zaštitnika građana, nisu reagovali na objavljivanje fotografija maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića na jednom sajtu, navodi se u saopštenju. 

„Ukoliko MUP i drugi organi ne budu u ovom slučaju postupali zakonito i pravilno, efikasno štiteći prava maloletnika, zaštitnik građana može pokrenuti postupak kontrole njihovog rada, ali nikako rada internet sajta“, kažu u stručnoj službi ombudsmana. 

Zaštitnik građana, kako se ističe, za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova nije ovlašćen da drugim organima podnosi prijave protiv građana, organizacija i pravnih lica kojima nisu poverena javna ovlašćenja. 

Dodaje se i da je ombudsman Saša Janković na svom Tviter nalogu, koji se „inače u javnosti veoma često citira i na naslovnim stranama određenih medija, ali ovaj put nije, što ne zavisi od ombudsmana“, još 13. marta napisao: „Formalno zaista nisam nadležan. A suštinski – nedopustivo je, štetno i zabranjeno objavljivati fotografije dece na takav način“. 

Postupci zaštitnika građana koji se tiču ili mogu ticati bilo kog člana porodice predsednika vlade, ili bilo kog drugog građanina, ne smeju da zavise od volje ili poziva ministra unutrašnjih poslova ili nekog drugog, već od toga da li su se stekli uslovi predviđeni Ustavom i zakonom, što ovaj put, bar još uvek, nije slučaj, navodi se u saopštenju. 

„U pogledu ocene ministra Stefanovića da zaštitnik građana ‘želi za sebe da kaže da je nezavisan’, podsećamo da to ne govori zaštitnik građana, već to kaže, odnosno propisuje Ustav Srbije i da to ministar treba da poštuje“, naglasili su u stručnoj službi Jankovića.

Stefanović: Janković nije nadležan kada mu odgovora

Stefanović je ocenio večeras da Zaštitnik građana uvek pronalazi da nije nadležan kada mu to odgovara ili da je nadležan i tamo gde nije.

„Međutim, očigledno mi je da se sve vreme ponaša kao ostrašćeni pripadnik bivšeg režima i stranke koja ga je i predložila za funkciju zaštitnika građana.

Nadam se da zbog lično iznetog mišljenja neću biti izveden na streljanje, jer sam se usudio da kritikujem Sašu Jankovića“, naveo je Stefanović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Povodom negodovanja ministra Stefanovića što nezavisni organi nisu reagovali na objavljivanje fotografija maloletnog sina predsednika vlade, Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je ranije danas da on ne može da vodi postupke kontrole rada medija, već da vodi postupke kontrole organa vlasti.

Janković je dodao da on, za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova, nije ovlašćen da drugim organima podnosi prijave protiv građana, organizacija i pravnih lica kojima nisu poverena javna ovlašćenja.

Tagovi

Povezani tekstovi