Zašto je teško i opomenuti Šešelja kad vređa i preti u skupštini?

Osudu ponašanja pojedinih poslanika traži i Udruženje novinara Srbije, ali da li je tako nešto moguće i očekivati?

Nije ni prvi, ali sudeći po ćutanju institucija, ni poslednji put da narodni poslanik Vojislav Šešelj vređa, preti, kleveće iz skupštinske sale. Poslednji put kada je izneo salvu uvreda na račun novinarke lista Danas od presedavajućeg Vladimira Marinkovića stiglo je samo: „Hvala, profesore Šešelj“.

Kada je u oktobru prošle godine Šešelj optužio Rasima Ljajića da je vođa narko-kartela reakcija potpredsednika parlamenta bila je drugačija. Potpredsednik Narodne skupštine i član Ljajićeve SDPS-a Vladimir Marinković ocenio je da “jedna poslanička grupa pokušava da se iživljava”.

„Ja mislim da smo mi kao društvo oguglali, nažalost, na mnoge grozote koje su izašle iz usta Vojislava Šešelja i da je očigledno gospodin Marinković osetljiv samo u trenucima kada se pominje neki lični interes, odnosno interes njegove partije i to je nešto što duboko brine… Način na koji predsedavajući i ne samo Marinković, već i ostali koji su propustili šansu da pošalju snažnu poruku ne samo poslaniku Šešelju već i ostalima i, na kraju krajeva, celoj javnosti, doprineo je sasvim sigurno u obesmišljavanju parlamentarne debate“, navodi Raša Nedeljkov iz CRTA.

U tom slučaju raspravu je prekinula predsednica parlamenta Maja Gojković.

Šešelj na dobacivanja: „Šta hoćete vas dvojica… Kazni ih, bre, Majo… Pokazaće tebi zločinac“.

Gojković: „Molim pauzu od pet minuta“.

Da li je pauza parlamentarni mehanizam kojim se rešavaju pretnje i uvrede koje godinama stižu iz redova srpskih radikala?

„To je vrlo jasna zloupotreba Poslovnika koje je predsedavajući morao da spreči onog momenta kada je shvatio da njegov govor nema veze sa tim članom Poslovnika i da je to jedna zloupotreba prava“, ističe Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM).

Organizacija CRTA predlaže uvođenje skupštinskog kodeksa, a iz Inicijative mladih za ljudska prava pitaju zašto je Vojislav Šešelj i dalje poslanik.

„Da bi Vojislav Šešelj bio metaforički i fizički izbačen iz Narodne skupštine zato što je osuđeni ratni zločinac, potrebno je da administrativni odbor kojim presedava, što je još jedan paradoks, Aleksandar Martinović koji je toliko godina govorio gnusne stvari koje ponavlja i prethodnih nedelja… Potrebno je da taj odbor samo da obaveštenje da prestaje mandat na osnovu presude koja postoji“, tvrdi Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

„Nema nikakvih uslova za oduzimanje mandata Vojislavu Šešelju. Prosto nije ispunjen ni jedan od zakonskih uslova da bi mu se oduzeo mandat“, kazao je Martinović.

I dok naprednjaci svaki zakon tumače na sopstveni način, a kad su bili radikali, Šešelj je isto tako vređao – razlika je u tome što je sada verovatno teže odlučiti da bude udaljen iz sale.

Tagovi

Povezani tekstovi