Zašto je Vučić novinarki poklonio Ustav Srbije: Licemeran gest ili pokušaj javnog poniženja?

Aleksandar Vučić, Snimak ekrna: Jutjub/RTS
Aleksandar Vučić, Snimak ekrna: Jutjub/RTS

To što je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije na konferenciji za novinare, prilikom koje je obavestio javnost da će Ana Brnabić biti mandatarka nove vlade Srbije, novinarki N1 poklonio Ustav Srbije, sagovornici Danasa vide kao licemerni gest šefa države ili komentarišu odgovorom da su „knjige tu da se dele i čitaju“.

Podsetimo, na pitanje novinarke N1 da li time što ograničava mandat Ane Brnabić do 2024. godine krši Ustav i da li će je ovaj put pustiti da radi svoj posao nezavisno od njegove volje, Vučić je javno poklonio knjigu najvieg pravnog akta države.

 

Janko Veselinović, pravnik i lider Pokreta za preokret kaže za Danas da Imajući u vidu koliko „voli“ N1 poklon je najobezvređeniji „papir“.

 

– Tako da je poklon adekvatan ljubavi. Možete sami da pretpostavite koji bi papir mogao da bude sledeći poklon za N1 – zaključuje Veselinović.

 

Prema rečima advokata Ivana Ninića, Vučića nikada preterano nisu doticale optužbe da deset godina kontinuirano i brutalno krši Ustav.

 

– Tako da jedini smisao ovog gesta vidim u potrebi da se novinarka javno ponizi, jer nju šef države tretira kao opozicionog aktivistu i političkog protivnika. Vučić se za rejting bori samo sa medijima koje ne kontroliše. Takav performans sigurno ne bi priredio novinarima koji glorifikuju njegove uspehe i čitaju unapred pripremljena pitanja sa ceduljica. Videli smo da takvima poklanja torte i rado deli komplimente – zaključuje Ninić.

 

Srđan Milivojević, predsednik IO Demokratske stranke ističe za Danas da mu je, kako kaže, žao što Aleksandar Vučić, predsednik SNS, poklanja Ustav umesto da ga svakog dana pažljivo čita i još pažljivije da se stara da ga ne krši svakog dana.

 

– Sramotno je da predsednik SNS na ovaj način pokušava da komunicira sa novinarima, još jednom demonstrirajući svoju osionu bahatost. Vučić sve više liči na ministra informisanja Aleksandra Vučića iz vremena kada je kazao da će se kad tad osvetiti Slavku Ćuruviji. Ima nas koji pamtimo kako se to završilo – smatra naš sagovornik.

 

Pravnik Milan Antonijević kaže za Danas da su knjige tu da se poklanjaju i čitaju.

 

– Isto je i sa Ustavom Srbije. Tih 206 članova Ustava, koji su nedavno unapređeni u delu garancija nezavisnosti pravosuđa, pružaju jasnu zaštitu novinarima, tako da u ovom poklonu ne bih tražio skriveno značenje, a ni nešto negativno. Čitajući Ustav i prava novinara došli smo do formiranja Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara što jasno govori da se u Srbiji neće dozvoliti napadi na novinare. Ustav, u štampanoj verziji, bilo da ste ga sami kupili ili ga vam je poklonio predsednik, jeste najbolja zaštiti za medije i novinare – smatra sagovornik Danasa.

Tagovi

Povezani tekstovi