Zašto protestiju u RTV Pančevo

 Moguća je i druga varijanta da se prenos prekine posle deset minuta, čime bi se opštinskim vlastima stavilo do znanja da i dalje važi ona „Koliko para, toliko muzike“.


– Od svih javnih preduzeća, najmanje će ove godine iz budžeta dobiti Radio televizija Pančevo. Dok je ostalima, u odnosu na prošlu godinu pripalo 20 odsto više para, mi bismo trebali da sledujemo povećanje od 9,1 odsto. Tražili smo 41 milion za poslovanje i 12 miliona za investicije, a predlaže se da nam se da 25,5 miliona za redovnu delatnost i četiri miliona za kupovinu opreme. Sa tim parama možemo da stavimo ključ u bravu baš u trenutku kada istraživanje ugledne marketinške firme veli da beležimo rast gledanosti našeg programa za 135 odsto, rekla je Nevena Simendić, glavni i odgovorni urednik TV Pančevo, na skupu kojem su pozvani da se pridruže predstavnici svih stranaka koji čine odborničku većinu, predsednik opštine i njegovi saradnici.


Predsednik nije došao, niti je poslao predstavnika, što jasno govori da nema nameru da menja cifre u predlogu budžeta, a na randevu sa zaposlenima u RTV Pančevo nisu došli ni predstavnici DS i DSS, dve stranke sa najviše odbornika u većinskoj koaliciji. Zaposleni u RTV Pančevo, koja je mesecima bez direktora, a duto je bila i sa upravnim odborom u ostavci, kažu da su tražili pare samo za onaj deo programa koji pripada javnom servisu, dok su za ostalo obećali da će zaraditi sami, ali im ni to nije dato. Kažu da u ovoj godini, i pored toga što imaju najniže plate u javnom sektoru opštine, nisu planirali povećanje zarada. Nisu dobili ni za investicije, kako bi adaptirali staru autobusku stanicu u studije i redakciju, iako opštinske vlasti znaju da je to uslov za dobijanje trajne frekvencije za televiziju.


Nevena Simendić, glavni urednik TV Pančevo kaže da u tome što se čini ovoj informativnoj kući ima neznanja, ali i zle namere lokalnih vlasti. Ona misli da se radi o političkom pritisku na uređivačku politiku, „jer preko nas ne može da se pere novac, niti da nam se komanduje“. Sramota je da TV Pančevo nema para da kupi ni erkondišn za studio, već mora da pravi pauze između emisija, kako bi se studio provetrio, čulo se na protestnom skupu zaposlenih.


– Ako smo problem ja i kolega Slobodan Vukadinović, glavni urednik Radio Pančeva, mi smo spremni da podnesemo ostavke, ali da se kući da onoliko koliko je potrebno da preživi i dočeka spremno podelu frekvencija i privatizaciju – kaže Nevena Simendić.


Na sastanku su zaposleni u RTV Pančevo dobili bezrezervnu podršku predstavnika odborničkih grupa „Za moje Pančevo“, „Vojvodina za sve“, GSS i SPO, dok su oni koji su došli u ime Pokreta Snaga Srbije i G 17 plus, obećali da će razmotriti sve što su čuli i saopštiti šta misle na sednici, kada budžet bude donošen.


Zanimljiv je predlog grupe od sedam odbornika koalicije „Za moje Pančevo“, da se predloži amandman po kojem bi se od pet javnih preduzeća uzelo po tri miliona od namenjenih sredstava, pa od tih para 11 dalo RTV Pančevo, a četiri „za pomoć sirotinji“. Sarkastično, ali uz buru odobravanja, pomenuto je da bi opštinu Pančevo više no onoliko koliko misli da dodeli elektronskim medijima, koštalo da je angažovala dobošare da po ulicama prenose vesti koje lokalni radio i televizija šire brže i svakodnevno. Ako opštinska vlast misli da bi ovom metodom obaveštavanja stanovništva iz 19. veka nešto uštedela, neka proba i to, čulo se na sastanku zaposlenih u RTV Pančevo.

Tagovi

Povezani tekstovi