Zastrašivanje po Miloševićevom receptu

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da taj napad neprijatno podseća na odnos prema novinarima u vreme Miloševićevog režima. NUNS poziva vlasti i demokratske institucije u zemlji da osude govor mržnje ispoljen pri napadu na izveštače B92. NUNS je pozvao i medije da „izbegavaju da se uključuju u orkestriranu kampanju koju vode stranke zbog svojih političkih interesa“, i ističe da „patnje kroz koje su prošli Srbija i druge zemlje regiona u vreme Miloševićevog režima nikako ne bi trebalo da budu gurnute u senku u zamenu za neproverene tvrdnje o njegovom ubistvu u Hagu“.
I Udruženje novinara Srbije je osudilo napad na novinare TV B92, ocenjujući da su pretnje toj medijskoj kući, od trenutka kada je objavljena vest o smrti Miloševića, novi primer fizičke ugroženosti novinara u Srbiji. UNS očekuje od nadležnih državnih organa da kazne odgovorne za napad na novinara Petra Gajića i snimatelja Spasu Dakića i obezbede sigurnost ljudi koji rade u Televiziji B92.
Nezavisno udruženje novinara Vojvodine ukazuje da su u dobrom delu medija i dalje na vodećim mestima urednici i novinari „koji su tokom devedesetih bili ratni huškači ešalona smrti i da pre svega oni pokušavaju da stvore mit od čoveka koji je simbol propasti Srbije“. „Da je bar deo tih medija, isto tako zdušno izveštavao o zločinima i žrtvama Miloševićevog režima, čiji je on, da podsetimo, bio sam vrh ili personifikacija, Srbija bi danas možda bila na dobrom putu da se suoči sa posledicama sulude politike destrukcije i da krene napred“, ocenjuje NDNV.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija traži od nadležnih državnih organa da istraže napad na ekipu TV B92 i bezbede slobodan i neometan rad novinara. „Srpsko društvo mora smoći snage da svima jasno stavi do znanja da fizičkim napadima na novinare u vršenju profesije, toliko svojstvenim Miloševićevom vremenu i režimu koji je za nama, u današnjoj Srbiji više nema i ne može biti mesta“, navodi ANEM.
Kolegijum RTS je takođe najoštrije osudio napad na izveštače TV B92, smatrajući da svaki oblik pritiska na medije udaljava Srbiju od slobodnog, demokratskog evropskog drustva.


R. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi