Zaustaviti tabloidno nasilje nad decom

Prenošenjem izjava otmičara Ninoslava Jovanovića datih u okviru istražnog postupka pređene su sve granice ljudskosti i morala. Besramnim, senzacionalističkim tabloidnim naslovnicama i tekstovima prekršene su zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve čime je ugrožen svaki interes maloletnog lica i višestruko prekršen Kodeks novinara Srbije i Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

Prijatelji dece Srbije i MODS su od septembra 2019. godine u više navrata pozivali sve medijske kuće, pa i ove tabloide, da potpišu Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe „Deca i mediji“ i da u svom radu poštuju dostojanstvo i privatnost svakog deteta i sva ostala prava deteta. Nijedan od ovih medija (Srpski telegraf, Informer, Alo, Kurir, Blic) nije se odazvao inicijativi niti se udostojio da potpiše ovaj Pravilnik. Sada je jasno i zašto.

Mreža organizacija za decu Srbije poziva nadležno tužilaštvo da ispita sve okolnosti u vezi sa objavljivanjem podataka iz istrage, jer se osim pitanja neetičkog izveštavanja pojedinih medija, postavlja i pitanje kako su ove informacije do njih stigle ili su iskonstruisane.

Pozivamo sve građane i građanke da pošalju poruke negodovanja i osude svima koji na najgrublji način krše prava deteta i time pokažu svest i odlučnost da deca u Srbiji rastu zaštićeno i dostojanstveno.

Tagovi

Povezani tekstovi