„Zbog ovoga mnogi novinari odlaze u samocenzuru“: Veran Matić o tužbama koje Koluvija pokreće protiv KRIK-a

Izvor: N1
Izvor: N1

Povodom najave Predraga Koluvije da će tužiti redakciju KRIK-a zbog „iznošenja brutalnih laži“, Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, za Danas kaže da je ovo očekivani potez optuženog Predraga Koluvije, koji već ima poseban status zvezde na našoj društvenoj sceni a posebno kada je reč o pravosuđu.

 

„Odbranu sa slobode koristi na sve načine da obesmisli krivična dela koja mu se pripisuju. U tome ga pravosudni sistem ne ometa a ogroman deo medija mu daje prostor za opstrukciju, relativizaciju, za širenje poluinformacija i dezinformacija. Redakcija KRIK-a vrlo temeljno istražuje sve što je vezano za Predraga Koluviju i zbog toga što je pod posebnim režimom zaštite“, ukazuje Veran Matić.

 

Dodaje da oni to rade vrlo profesionalno i istraživački uporno, kao i da njihovi istraživački tekstovi raskrinkavaju i demistrifikuju ličnost i prošlost Predraga Koluvije, te da mu to najviše smeta.

 

„Zbog posebne zaštićene pozicije on podiže tužbe računajući i na određenu vrstu naklonosti sistema prema njemu, odnosno neprijateljskog odnosa istog prema KRIK-u. Dolazimo u paradoksalnu situaciju: umesto da se istražuju nezakonite radnje i podižu nove optužnice za proizvodnju i distribuciju marihuane, tuže se mediji, novinari, istraživački timovi. Još kada u svemu učestvuju i sudije koje takođe tuže KRIK, dobijamo posebno tešku situaciju u kojoj se nalaze novinari danas“, objašnjava Matić.

 

Zbog ovoga, Matić kaže da mnogi novinari odlaze u samocenzuru, izbegavaju teme, a da redakcija KRIK-a ostaje uporna i zbog toga je izložena brojnim tužbama koje imaju za cilj da ih ometaju u radu, da ih zaustave, ili da se maksimalno oteža pristup podacima.

 

„Nastavlja se naravno i sa satanizacijom redakcije kroz kampanje po tabloidima i društvenim mrežama. U ovom slučaju očekujem da tužba bude odbijena jer ne postoji nijedan element u tekstu koji je za bilo koji oblik sankcionisanja“, ističe Matić.

 

Ne zna kakav ishod možemo da očekujemo i zaključuje da to samo po sebi govori o tome na kakvu pravnu sigurnost u ovom trenutku možemo da računamo.

 

„Poštovana redakcijo KRIK, provalio sam vaš poslovni model, vi lažete, ja tužim, dobijem tužbu, vi kukate na internetu, tražite pomoć, dobijete pomoć, platite mi deo toga, ostatak ostaje vama. Bravo! Niste mogli bolje da smislite. Čestitam vam na poslovnoj ideji i ovaj put ću da vam uslišim molbu i dobićete novu tužbu za nove laži koje ste izneli“, rekao je Koluvija na svom nalogu na društvenoj mreži X.

 

KRIK je danas objavio tekst u kom su naveli da je tužilaštvo još 2012. godine sumnjičilo Predraga Koluviju da je bio na čelu grupe koja je uzgajala marihuanu u laboratoriji sakrivenoj u podrumima tri kuće na Karaburmi, što pokazuje dokument Tužilaštva za organizovani kriminal do koga su došli novinari KRIK-a.

 

Početkom meseca Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je KRIK osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji, kome se sudi po optužbi da je organizator kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane. Ovaj ishod su mnoge medijske organizacije osudile kao SLAPP tužbu.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi