Zbog Utiska nedelje pred crkvenim sudom

Jerej Milićević je u nedelju 29. marta učestvovao u emisiji „Utisak nedelje“, a patrijarh mu je, kako Danas nezvanično saznaje, sledećeg dana  izrekao zabranu javnog nastupa usmeno, pisano i u elektronskom obliku, stavio ga pod zabranu činodejstvovanja i u nadležnost Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Sveštenik Milićević kažnjen je, kako navode crkveni izvori Danasa, zato što je bez potrebnog patrijarhovog odobrenja nastupao u medijima i na društvenim mrežama na kojima je iznosio stavove suprotne stavovima Svetog arhijerejskog sinoda i poglavara SPC.

Na teret mu se stavlja: nepoštovanje nadređenog arhijereja, nepriznavanje Ustava i odluka Sabora SPC, kao i kritikovanje zvaničnih stavova Crkve, uz nepriznavanje autoriteta Svetog pisma, crkvenog predanja i svetih otaca.

Patrijarh Irinej je 2017. uveo pravilo da nijedan sveštenik Arhiepiskopije ne može bez njegovog odobrenja i blagoslova da se pojavljuje u medijima i sredstvima javnog informisanja, o čemu je tada obavestio klirike i upravu PBF.

Sveštenik Milićević nije želeo da krši patrijarhova pravila komentarišući patrijarhovu najnoviju kaznu.

Kako Danas nezvanično saznaje, Vukašin Milićević već se pred nadležnim crkvenim vlastima izjašnjavao o svom prethodnom učešću u „Utisku nedelje“ 29. oktobra 2019, ali nije dobio nikakav odgovor.

On je javnosti poznat kao pobornik otvorenosti Crkve prema javnosti, kao i jedan od potpisnika u SPC spornog Apela grupe profesora PBF o ostanku Darvinove teorije evolucije u svetovnim državnim školskim programima.

Autorka „Utiska nedelje“ Olja Bećković izjavila je za Danas da je „zapanjena patrijarhovom odlukom, iako joj je žao da to kaže u vreme Velikog posta“.

– Svi znamo da je uvek postojala obaveza da vladike i sveštenici traže neku vrstu dozvole za pojavljivanje u medijima. U vreme patrijarha Pavla svi su dobijali to odobrenje. Kod mene u ovoj emisiji gostovali su i vladike i profesori Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Te dozvole nisu ništa novo, ali ono što je novo poslednjih godina jeste to što niko ko je tražio tu dozvolu nije je dobio. Nekako se poklopilo da od kad članovi SNS i Vlade Srbije nemaju dozvolu da budu gosti „Utiska nedelje“, u emisiju ne mogu da dođu ni crkvena lica. Ne znam da li to ima neke veze – kaže Olja Bećković.

U Valjevu danas sahrana vladike Milutina

– Episkop valjevski Milutin (Knežević), koji je u noći između nedelje i ponedeljka podlegao komplikacijama izazvanim virusom korona trebalo bi danas da bude sahranjen u Valjevu. Opelo u sabornom valjevskom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg služiće jedan od arhijereja SPC, kog bude odredio patrijarh srpski Irinej, nezvanično saznaje Danas u sedištu SPC. Valjevo se, u skladu sa propisanim merama zaštite od korone, juče opraštalo od svog vladike. Povodom upokojenja vladike Milutina, njegov „naslednik“ na tronu Eparhije australijsko-novozelandske Siluan (Mrakić) oglasio se porukom da je „vladika Milutin učio sve putu Bogočoveka, koji je i sam živeo i propovedao“, a da „svi koji su ga poznavali osećaju bol u srcu zato što su izgubili veliko svetilo Crkve Hristove“.

Tagovi

Povezani tekstovi