Zbogom sobne antene

sobna-antena

[box align=’box-left’ id=’7254′]

Digitalizacija u Srbiji je počela, a era sobnih i krovnih antena – završena! Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u sredu je u Vršcu zvanično ugasio analogne i u rad pustio digitalne predajnike, pa stanovnici opština Vršac, Bela Crkva, Alibunar i Plandište imaju privilegiju da prvi u Srbiji gledaju isključivo digitalnu televiziju.

– Ovo je, bez sumnje, najznačajniji dan u istoriji televizije u Srbiji, veći čak i od prelaska sa crno-bele na sliku u boji – zadovoljno je rekao Ljajić i najavio da sada sledi gašenje analognog signala širom Srbije. – Do 18. maja cela Vojvodina će biti digitalizovana, a 25. ćemo ugasiti analogni signal i na repetitoru na Avali, koji pokriva oko 2,5 miliona stanovnika. U obavezi smo da do 15. juna u potpunosti završimo ovaj projekat, što ćemo i uraditi, i tako ispuniti međunarodnu obavezu, koja je utvrđena Ženevskom konvencijom.

Ljajić je naglasio da je digitalizacija počela još 2006. godine, ali da je postojala opasnost da Srbija uz BiH bude jedina zemlja koja neće završiti taj proces, jer su nasledili svega 20 odsto realizovanog projekta.

– Srećom, uspeli smo da uradimo ono što je za mnoge bilo nemoguće i da u roku završimo ovaj proces, koji za našu državu ne predstavlja trošak, već višestruko isplativu investiciju – istakao je ministar.

Ljajić je to obrazložio činjenicom da je čitav ovaj projekat koštao 37,5 miliona evra, uključujući i donaciju EU od 10 miliona, a da će prodajom digitalne dividente (javni poziv biće organizovan tokom leta) u budžet biti inkasirano najmanje 75 miliona evra.

– Uz nedavno uvođenje 4G tehnologije, od čega je država inkasirala 21 milion evra, ovo je najveći rezultat ministarstva u proteklih godinu dana – dodao je Ljajić.<!—->

Po završetku procesa gašenja analognih predajnika, digitalnim signalom će biti pokriveno 95 odsto teritorije Srbije, dok preostalih pet odsto predstavljaju područja koja do sada nisu imala ni analogni signal. I za njih će se, prema ministrovim rečima, iznaći neko rešenje.

Branko Gogić, v. d. direktor JP „Emisiona tehnika i veze“, koje realizuje ovaj projekat u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija, podsetio je građane da što pre kupe set top boks uređaje ili uvedu kablovsku i IPTV, kako bi ubuduće mogli da gledaju televiziju:

– Digitalizacija će doneti mnoge pogodnosti, kao što su kvalitetnija slika i ton, bez šuštanja i snega, zatim mogućnost odloženog gledanja programa, filmova i direktnih prenosa, a postoje i brojne pogodnosti za osobe sa oštećenim sluhom i vidom.

Tagovi

Povezani tekstovi