ZDF o slobodi medija u Srbiji i slučaju Ane Lalić

O tome koji značaj ima sloboda medija, posebno u vremenima korone, vidi se u Srbiji koja je u poređenju sa prošlom godinom malo pala, navodi reporter ZDF Volf Kristijan Ulrih.

Srpska novinarka Ana Lalić je nedavno završila u zatvoru zato što je napisala nešto što njenoj vladi ne odgovara. Reč je o krizi sa koronom i o tome da je u bolnici nedostajala zaštitna oprema za zaposleno osoblje.

„Usudila sam se da kažem da postoji problem i da se problem ne sme prećutati. Ljudi, shvatila sam da je ovo ovde diktatura, uplašila sam se, ako ovde mogu tako očigledno da nas ućutkuju, gde će se to završiti“, rekla je Lalić za ZDF.

U Srbiji su trenutno na snazi strogi dekreti o vanrednom stanju zbog korone, položaj novinara je, međutim, već i ranije izazivao zabrinutost.

Predsednika Srbije ZDF zatiče na jednom lokalnom događaju i konstatuje da on u zemlji praktično vlada bez obzira na otpore. Rad parlamenta je za sada prekinut.

„Oni, koji se najviše žale na nedovoljnu slobodu medija su ti koji imaju najveću slobodu, ovde svako ima pravo da kaže šta misli“, rekao je Vučić koji je otvorio jednu železničku deonicu izgrađenu uz pomoć Rusije i Kine.

Suviše se ugleda upravo na svoje kineske prijatelje, žale se u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS).

„Moj utisak je da vlada želi i ovde da uvede kineski način ophođenja sa novinarima“, ocenio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Na rang listi „Reportera bez granica“ se Srbija sada nalazi na 93 mestu.

„Korona je u mnogim zemljama nažalost samo izgovor da bi u stvari do izražaja došli autoritarni refleksi. To što se tamo događa nije u skladu niti sa osnovnim vrednostima Evropske Unije ni sa osnovnim pravima“, poručuju.

Ana Lalić sada čeka na svoje suđenje, ona ni u buduće neće dozvoliti da je zaplaše, zaključuje ZDF u prilogu.

Tagovi

Povezani tekstovi