Zefirino Grasi: Zabavnikov urednik

Nakon problematičnih tekstova iz Ilustrovane Politike u kojima se napadaju nezavisni mediji, izvinjenja lista Politika predsedniku Vučiću zbog toga što su preneli izjavu svedoka na jednom suđenju, usledio je tekst Politikinog zabavnika koji je, najblaže rečeno, falsifikovao istoriju kako bi bacio pozitivno svetlo na osvedočene kolaboracioniste.

Izvinjenje koje je u narednom broju ponudio glavni urednik Politikinog zabavnika Zefirino Grasi, po oceni Lige socijaldemokrata Vojvodine predstavlja „površno ograđivanje“ od afirmativnog teksta o ljotićevcima koje, prema njihovom mišljenju, „stvara podno tle za nove relativizacije“.

To nije bio prvi put da Grasi, koji je od 1989. godine na mestu glavnog urednika Politikinog zabavnika, mora da odgovara zbog nekog teksta koji je objavljen u ovom dečjem magazinu. On je 2016. godine morao da se oglasi zbog stripa u kojem su ilustrovane ljubavne scene između dve žene.

„Zabavnik smo sada malo pomerili – Mali zabavnik se bavi dečicom od 7 do 12-13 godina, a malo stariji prelaze na Zabavnik“, istakao je Grasi, tvrdeći da je briga javnosti neosnovana i da se ne radi o „strašnoj sceni“.

U jednom intervjuu nedeljniku Vreme je govorio o tome kako se Zabavnik nije kompromitovao tokom devedesetih.

„Iskren da budem, nas niko nije ni dirao, nismo bili u domenu ničijeg interesovanja… Srbovanje i te stvari smo zaobišli. Nije bilo direktiva, meni od 1989. godine niko nije tražio nešto tipa „daj, pusti mi Slobino detinjstvo“ i slično“, kazao je Grasi.

Pored obavljanja uloge glavnog urednika Politikinog zabavnika, Grasi je od 2011. godine i na poziciji generalnog direktora kompanije „Politika A. D“. Agencija za borbu protiv korupcije je protiv njega i još pet osoba pokrenula postupak zbog toga što nisu u dogledno vreme prijavili svoju imovinu. Odbrana im je bila da nisu bili svesni da imaju obavezu to da čine. Postupak je okončan kada su prijavili imovinu. Prema tim podacima, mesečno zarađuje 330.000 dinara, poseduje stan od 68 kvadrata, vikendicu od 86 kvadrata i garažu od 20. U trenutku prijavljivanja imovine vozio je „fijat 500L“.

Grasi je završio Fakultet političkih nauka, a u Politici radi od 1977. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi