Zekić: Vlast neće odlučivati o dobitniku pete nacionalne frekvencije

Foto: N1
Foto: N1

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da će konkurs za pružanje još jedne medijske usluge televizijskog emitovanja na području cele Srbije trajati 60 dana i da će odluka o dodeli pete nacionalne frekvencije biti doneta većinom glasova Saveta REM-a.

Zekić je agenciji Beta kazala da se u rad REM-a do sada nisu mešali predstavnici vlasti i da očekuje da će tako biti i prilikom narednog odlučivanja o dodeli jedne dozvole za televizijsko emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, tri dozvole za televizijsko emitovanje za alotment Avala i 12 dozvola za radijsko emitovanje za region Grada Beograda.

„Konkurs za dozvolu za petu frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću nije raspisan istovremeno kad i za prethodne četri frekvencije jer smo imali zakonski rok da do 4. avgusta, kada su isticale dozvole, dodelimo te frekvencije. Te dozvole nikada nisu bile u paketu s petom frekvencijom. Mi smo za petu frekvenciju imali konkurs 2019. godine, ali tada od prijavljenih 4-5 televizija nijedna nije ispunjavala uslove konkursa“, kazala je Zekić.

 

Na pitanje kako će se članovi Saveta REM-a opredeliti za novog emitera, kada su na prethodnom konkursu svi kandidati ispunjavali uslove za dobijanje frekvencije s nacionalnom pokrivenošću, Zekić je rekla da svaki član Saveta ima pravo da samostalno odluči i proceni koja će televizija ispunjavati sve ono što je navedeno u priloženim elaboratima.

 

„Savet REM-a ima devet članova, a za dobijanje dozvole za frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću potrebno je pet glasova. Kada se oduzima dozvola potrebna je dvotrećinska većina“, objasnila je predsednica REM-a, Olivera Zekić i naglasila da ne bi dozvolila da bilo ko od predstavnika vlasti vrši pritisak na članove REM-a prilikom dodela frekvencija.

 

Savet REM-a raspisao je konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, tri dozvole za emitovanje sa alotmenta Avala, kao i za 12 dozvola za radijsko emitovanje na području grada Beograda.

Tagovi

Povezani tekstovi