Želim da vodim Politiku

– Ako uslovi ne budu takvi da glavni urednik mora da ima manje od 56 godina, da ima plave oči i zelenu kosu, ispunjavam ih. Ja bih samo obezbedio novinarima da na miru rade svoj posao. Aktiv novinara ima pravo da iz svojih redova predloži kandidata, a Upravni odbor može, ali ne mora da prihvati taj predlog. Želja mi je da se vratim u Politiku i da nesmetano radim van svih klanova – rekao je Stojadinović.
Povodom otkaza koji je dobio 2. oktobra, Stojadinović se juče pismom obratio predsedniku Srbije Borisu Tadiću i pozvao ga da ga, “svojim autoritetom i visokim poznavanjem značaja slobode štampe i mišljenja”, zaštiti.
“Kao predsednik Aktiva novinara Politike oglašavao sam se više puta govoreći o stanju u listu, tvrdeći da neophodnost smene Ljiljane Smajlović nije proizvod političkih pritisaka, nego profesionalni imperativ”, navodi se u njegovom pismu.
Stojadinović je dobio otkaz zbog izjave medijima u kojoj navodi koliku platu su imali pojedini urednici i novinari ovog lista.
– Srđan Janićijević, direktor Politike, imao je mesečnu platu od 11.000 ili 12.000 evra, dok je Smajlovićka mesečno dobijala 7.000 evra – rekao je Stojadinović za Kurir i dodao da je bivša urednica “veoma neprofesionalno obavljala svoj posao”.
– Ona je stvorila dve nepomirljive struje u Politici, starosedeoce i “došljake”. Većina ljudi koje je ona dovela imaju srednju školu i visoku platu. Zaboravila je da je ne mesto glavnog urednika došla kao prinudni upravnik. Kao predsednik Aktiva novinara, u kojem je 90 odsto novinara Politike, želeo sam samo da se meni i mojim kolegama omogući da radimo kao profesionalci u tradiciji najvećih novina na Balkanu.


O.N.

Tagovi

Povezani tekstovi