Željko Bodrožić reizabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Željko Bodrožić, slika: NUNS
Željko Bodrožić, slika: NUNS

Željko Bodrožić ponovo je izabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbija. Na izbornoj skupštini bilo je prisutno 112 članova i članica NUNS-a. Svoje pravo glasa iskoristilo je 103 člana i članice, a za Bodrožića je glasalo 96-oro njih. 

 

Ujedno, Bodrožić je bio jedini kandidat koji je ispunio uslove za kandidaturu za predsednika NUNS-a.

 

Bodrožić je zahvalio na ukazanom poverenju i istakao da će se i u narednom periodu NUNS suočiti sa „narastujućim problemima na medijskoj sceni“ i najavio dalji aganžman na odbrani medijskih sloboda.

 

Obraćajući se pre glasanja na skupštini NUNS-a Bodrožić je naveo da su u prethodnom mandate podignuti kapaciteti Sekretarijata, da je prošireno projektno delovanje, ojačana regionalna mreža partnerskih organizacija, kao i saradnja sa Evropskom federacijom novinara i drugim međunarodnim organizacijama. Ujedno, utemeljeno je partnerstvo sa organizacijama u Srbiji – Koalicija za slobodu medija. Prema njegovim rečima, uprkos pritiscima i pretnjama koje doživljamo, i kao pojedinci i kao Udruženje, uspeli smo da održimo i unapredimo organizaciju zahvaljujući i angažmanu brojnih članova i saradnika, kao i zahvaljujući temeljima koji su odavno postavljeni i očuvani u mandatima svih dosadašnjih predsednika i članova izvršnih organa i Sekretarijata.

 

Bodrožić je ukazao da je poslednje dve godine Sekretarijat NUNS-a obilazio lokalne novinare i involvirao ih u rad NUNS-a, ali i u razne obuke koje udruženje sprovodi. Prema njegovim rečima jedan od zadataka je jačanje mreže poverenika NUNS-a na lokalu i osnaživanje njihovog rada. On je istakao da je jedan od zadatak u nastupajućem period da što više mladih uzme učešće u radu NUNS-a, što kroz radna tela, što kroz obuke koje sprovodi NUNS.

 

Bodrožić je naveo da je NUNS preuzeo lidersku ulogu među regionalnim novinarskim udruženjima, naročito nakon formiranja mreže Safejournalist, sa još šest zemalja Zapadnog Balkana, koja se pre svega bavi bezbednošću novinara. Prema njegovim rečima na sledećoj sednici Izvršnog odbora NUNS-a naći će se odluka o još većoj autonomiji rada Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) ali koja i dalje čuva osnivačku ulogu NUNS-a.

 

Najavljeno je da će do jeseni da se održi javna rasprava o izmeni Statuta NUNS-a, koji bi onda bio usvojen na sledećoj sednici.

 

S obzirom da sledeće godine NUNS obeležava 30 godina postojanja predloženo je da se formira Odbor za pripremu obeležavanja godišnjice NUNS-a. Ujedno, za sledeću godinu je najavljeno štampanje monografije o prvom predsedniku NUNS-a – Draganu Nikitoviću.

 

Skupština NUNS-a danas je usvojila Proglas koji možete pročitati ovde.

Tagovi

Povezani tekstovi