Žena koju će pamtiti istorija televizije – Danka Novović

Danka Novović je 1963. godine učestvovala na audiciji za spikere. „Najveća holivudska ekstravaganca godine, oskarska noć, donela je na prelazu između ponedeljka i utorka jedno veliko iznenađenje, prvi put nagradu za glumu“, govorila je Novovićeva na audiciji.

Otkako se pojavila, bilo je jasno da će ostaviti trag. Danka Novović – dikcijom, bojom glasa i otmenim držanjem, obeležila je televiziju na prostorima bivše Jugoslavije.

„Nemam reči da vam kažem koliko me potresla ova iznenadna i ipak neočekivana vest“, ističe Staka Novković Đorđević, dugogodišnja spikerka Televizije Beograd.

Kaže da joj je Danka bila drugarica, koleginica, prijateljica, za koju je vezuju najlepši trenuci iz prve mladosti. „Naše pesme, naše igre, naše zabave u Bezistanu, ljutnja naših majki što smo kasno došle kući, ali sve to mene vezuje za nju“, priča Staka Novković Đorđević.

Čedomir Filipović, dugogodišnji snimatelj Televizije Beograd, kaže da je sećanje na Danku stvarno lepo i da je druženje sa njom bilo pravo uživanje. „Idu scene, kao na filmskoj traci, razni doživljaji. Bila je divna, dostojanstvena, vrlo sposobna, volela je svoj posao“, seća se Filipović.

„Moj najveći uspeh – to što sam ostala normalna“

Danka je često pominjala da je pred kameru stala posle dve i po godine pripreme sa lektorima.

Gostujući u emisiji Tako stoje stvari govorila je o svom odnosu prema slavi. „Novinar kad me pita koji je moj najveći uspeh – to što sam ostala normalna“, govorila je Danka.

Program je prvo najavljivala, onda vodila Dnevnik. Kasnije ga je i uređivala, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv. „Ne mogu da prođem mojim bulevarom, da uđem u radnju, a da ljudi sa takvim jednim oduševljenjem – ‘Danka’, prosto ne veruju, kao da su sreli čudo neviđeno“, rekla je Danka Novović.

Šesta beogradska gimnazija pamti njene uspehe u gimnastici. Oduvek je volela da recituje, igra, peva, pa i glumi.

Uzor mladima u teškim situacijama

Prenosila nam je veštinu govora, a Dankin duh i vedrina pomogli su mnogima da prebrode početničku tremu.

Spikerka RTS-a Vesna Radosavljević kaže da je Danka Novović mladim kolegama bila reper u teškim situacijama – šta da kažu i kako da se ponašaju.

„Ostaje jedna žal što nismo skupa proslavile nagradu za negovanje jezičke kulture ‘Radmila Vidac’, koju je ove godine dobila. Dogovarali smo se da kad izađe iz bolnice da to skupa proslavimo“, dodaje Radosavljevićeva.

U penziju je otišla sa mnogim priznanjima, među kojima je izdvajala šest nagrada „Gordana Boneti“. Volela je život, a nema kafane, bez čuvene „Danke“ posvećene njoj.


Video prilog RTS-a pogledajte OVDE.

Tagovi

Povezani tekstovi