Žestoko laktanje za srpski etar

Beograd-Da sam ne mestu emitera koji su se prijavili na konkurs za dobijanje radio i televizijskih frekvencija, ne bih unapred istupao u javnosti, niti davao ocene o tome ko će dobiti pravo emitovanja. Ali, to je i pitanje međusobnog poštovanja svih emitera koji su konkurisali za frekvencije. Smatram da je presudno ispuniti sve zakonske uslove, zadovoljiti kriterijume i ravnopravno učestvovati u trci, bez obzira na to da li je reč o moćnim ili manje moćnim medijskim grupama ili pojedinim emiterima – izjavio je Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije.

Važni kriterijumi


Vasić je napomenuo da je u Agenciji bila gužva i da će konkurencija za dodelu frekvencija biti velika. On je napomenuo da, prema proceduri, sledi provera dokumentacije i da li su emiteri ispunili osnovne zakonske uslove. U ponedeljak će biti objavljen i spisak svih koji su konkurisali. Biće objavljeni i kriterijumi koji su presudni za dobijanje frekvencija, a onda slede i javni razgovori sa emiterima, što će pratiti i mediji.


– Neki od važnih kriterijuma su dosadašnje ponašanje emitera, odnosno odgovor na pitanje da li su u potpunosti u dosadašnjem radu poštovali zakone. Važna će biti, naravno, i programska ponuda i niz drugih problema definisanih strategijom u ovoj oblasti – rekao je Vasić.


Republička radiodifuzna agencija, prema zakonu, ima obavezu da posle objavljivanja spiska u roku od 90 dana odluči o dodeli frekvencija. Emiteri će se boriti za pet nacionalnih dozvola televizijske i pet nacionalnih radijskih frekvencija. Pored toga, oštra je konkurencija i za šest televizijskih dozvola za teritoriju Beograda i okoline, a biće dodeljene i frekvencije za radio i TV etar Vojvodine.


Dugačka lista


Dugačka je i lista radio emitera koji su konkurisali za 14 frekvencija na teritoriji glavnog grada. Za nacionalne frekvencije u trku je ušla i medijska grupa RTL, sa sedištem u Luksemburgu, jedna od najsnažnijih televizija u Evropi, zatim moćni NJuz korporejšn, grupa Antena, kiparska Sigma i kompanija CME, sa sedištem u Londonu, koja je vlasnik 11 televizija u jugoistočnoj Evropi, među kojima su i hrvatska TV Nova i slovenačka POP TV.

Tagovi

Povezani tekstovi