ŽIVANOVIĆ: TIJANIĆ KRŠI SINDIKALNA PRAVA

 Beograd – Povodom kršenja sindikalnih prava i problema u javnim preduzećima, Konfederacija slobodnih sindikata Srbije je na jučerašnjoj pres konferenciji upozorila da je talas nezadovoljstva u javnom sektoru sve veći. Predsednik KSS Zoran Mrvaljević je najavio da će sve članice te sindikalne centrale, koja okuplja sindikate velikih javnih preduzeća, uskoro organizovati štrajk upozorenja.


– Danas je aktuelan Jat, a sutra neko drugo javno preduzeće. Iako smo se pre tri nedelje pismom obratili premijeru, ne dobijamo nijednu povratnu informaciju od Vlade Srbije. Ignorantsko ponašanje odgovornih na vlasti je nedopustivo – poručio je Mrvaljević. O sindikalnim problemima u Radio-televiziji Srbije govorio je predsednik Sindikata RTS Nezavisnost Vojin Živanović. Prema njegovim rečima, situacija u ovom javnom servisu je „skoro ista kao 1993.“, i članovi ovog sindikata, koji ima 1.505 članova, izbačeni su pre desetak dana iz svojih prostorija, koje su, kako kaže Živanović, zapečaćene zajedno sa sindikalnom dokumentacijom.


– Dolaskom Aleksandra Tijanića na čelo nacionalne televizije nastavljeno je sa starom praksom kršenja sindikalnih prava. Plan je izgleda da se ućutkaju svi koji talasaju i ukazuju na zloupotrebe i nezakonitosti. Uskraćena nam je članarina, članovima našeg sindikata nije dopušteno da učestvuju u kolektivnom pregovaranju iako smo jedini reprezentativni, a na snazi je i zabrana stavljanja naših materijala po oglasnim tablama. Naslućujem da se u društvu vodi kampanja kako bi se RTS stavio pod kontrolu nekih neformalnih centara moći – izjavio je Živanović.


Potpredsednik Sindikata RTS Nezavisnost Vojislav Damnjanović je naglasio da se restrukturiranje te kuće odvija haotično, paralelno sa sistematizacijom što je, po njegovoj oceni, „nonsens“.

Tagovi

Povezani tekstovi