Živkov dobitnik nagrade za borbu protiv diskriminacije 2014

ljubomir-zivkov-mc-rs

[box align=’box-left’ id=’7308′]

Živkov je tom prilikom rekao da je Srbija“izvor i garant dugotrajne diskriminacije“.

„Mislim da diskriminacije ima svuda, ali da kod nas ona stanuje. Koliko mogu ja je podrivam“, izjavio je Živkov.

Kako je rečeno, Koalicija protiv diskriminacije jednom godišnje dodeljuje nagrade osobama i institucijama ili organizacijama koje su se istakle u promociji kulture ljudskih prava i jednakosti u Srbiji, i to u sledećih pet kategorija: javna vlast, civilno društvo, mediji, biznis sektor i javna ličnost.
Nagrade su dobili i Mirko Milićević iz studija Dosije, Odeljenje za javni red i mir Policijske uprave Beograda, Fond za houmanitarno pravo i Jutarnji program RTV Vojvodine u čije ime su nagradu primile urednice a Kristina Šarić i Tamara Srijemac. 

One su svojim radom i profesionalnošću doprinele promovisanju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije u Srbiji.

„Svaki dan imamo situaciju da pojedini novinari i mediji na neodgovarajući način izveštavaju o manjinskim grupama i osetljivim temama. Kada se ova nagrada sagleda u tom kontekstu ona još više vredi“, izjavila je Srijema

[box align=’box-right’ id=’7309′]

Prisutnima se obratila i profesorka Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić-Vodlinelić koja je rekla da je diskriminacija u Srbiji pravilo a ne izuzetak.

„Diskriminacija je pravilo zbog toga što se sa njom susrećemo po svim mogućim osnovama. Raznorazne vlasti koje se u Srbiji smenjuju poslednjih tridesetak godina su veoma inovativne u pronalaženju osnova za diskriminaciju“, naglasila je ona.

Koalicija protiv diskriminacije, koju čine nevladine organizacije Centar za unapređivanje pravnih studija, Organizacija za lezbejska i ljudska prava (LABRIS), Mreža odbora za ljudska prava (C HRIS), Udruženje studenata sa hendikepom i druge, ovu nagradu dodeljuje od 2008. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi