Život na senzaciji

Štampani mediji u Srbiji, uz stalno prisutni senzacionalizam u izveštavanju, većinom često krše profesionalne i etičke standarde objavljujući neosnovane optužbe, klevete i glasine, navodi se u avgustovskom izveštaju Saveta za štampu Medija centra, koji je juče predstavljen u Medija centru.

Dnevni listovi „Srpski nacional“ i „Kurir“ objavljuju najviše tekstova koji nisu u skladu s pravilima profesije, dok se „Politika“ i „Danas“ najviše pridržavaju novinarskih kodeksa, rekao je Dragan Janjić, specijalni izvestilac Saveta za štampu. On je ukazao na očigledan manir većine medija da „jure od skandala do skandala, bez namere da se daju odgovori na suštinska pitanja“.

– Takav odnos medija prema problemima možda odgovara političarima, kojima je lakše da jedan skandal smeni drugi, nego da javnosti ponude sprovodljiva rešenja za krizu kroz koju zemlja prolazi, ali bi mediji trebalo da ih podsećaju na ono što je zaista važno – rekao je Dragan Janjić i naveo da je „primetno da se u pojedinim pisanim medijima ponovo pojavljuju tekstovi kakvi su dominirali u vreme bivšeg režima“. Jedan od primera je verbalni napad Velimira Ilića, ministra za kapitalne investicije, na novinara televizije B92, koji ga je pitao da li je istina da je vršio pritisak na pravosuđe, u slučaju ukidanja optužnice protiv Marka Miloševića. Dragan Janjić je naglasio da su mediji taj sukob tretirali kao skandal koji pogoduje rastu tiraža, umesto da su se pozabavili „pravom novinara da postavljaju nezgodna pitanja“.

Imre Sabo, fotograf časopisa „Status“, naglasio je da se novinske fotografije često koriste da bi izazvale efekat šoka i vulgarnosti, odnosno da bi „popunile rupe u stranicama“, a vrlo su česte i fotomontaže, što je nedopustavo u ozbiljnim medijima. Imre Sabo smatra da je uzrok loše upotrebe fotografije u medijima nedostatak strukovnih udruženja fotografa, ali i činjenica da ne postoji škola u kojoj bi se obrazovali novinski fotografi.

Tagovi

Povezani tekstovi