Živulović: Nastavljamo projekat „Odbrana od dezinformacija“

slika: Medija centar
slika: Medija centar

Atlantski savet Srbije nastaviće da radi na projektima koji se odnose na borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija, izjavio je danas predsednik te organizacije Vladan Živulović. 

Živulović je na konferenciji za novinare rekao da je Atlantski savet Srbije, pod pokroviteljstvom Odeljenja za javnu diplomatiju NATO, priveo kraju projekat „Odbrana od dezinformacija”, ali da će nastaviti borbu protiv dezinformacija, čime se ta organizacija bavi već dve godine.

 

Projekat „Odbrana od dezinformacija” počeo u junu ove godine, a realizovan je uz pomoć medijsko-istraživačke kuće Demostat.

 

Ideja je bila da ovog puta ciljna grupa projekta ne bude široko građanstvo, već novinari, medijski radnici, političari, javni službenici i građani koji učestvuju u političkom životu.

 

Živulović ističe da je teško utvrditi kako se odbraniti od dezinformacija, jer je očigledno da razne grupacije, vlade, službe, firme, svako na svoj način pokušava da ubedi ogromnu masu korisnika u ispravnost onoga što žele da plasiraju, za šta koriste psihijatre, sociologe, antropologe, te da ceo postupak nije za potcenjivanje.

 

Živulović navodi da dezinformacije postoje otkad postoje mediji, ali da se sa pojavom interneta pojavila i ogromna platforma obrazovanih, poluobrazovanih, neobrazovanih ljudi koji su dobili mogućnost da razmenjuju informacije i znanja.

 

Tako je počeo da kruži i ogroman broj dezinformacija, još pre pandemije korona virusa.

 

„Bili smo svedoci kako je za vreme pandemije korona virusa veliki broj deziformacija napravio haos u javnom zdravlju, a sada je i rat u Ukrajini nastavio da sluđuje korisnike mreža”, poručio je Živulović.

Tagovi

Povezani tekstovi