Zločini nad novinarima uključeni u istragu MKS-a

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda ispituje zločina nad novinarima u Gazi. 

 

Kancelarija tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Khana javila je organizaciji Reporteri bez granica (RSF) da su zločini nad novinarima uključeni u istragu MKS-a o Pojasu Gaze.

 

Ova informacija je uslijedila nakon dvije posljednje prijave koje je RSF podnio MKS-u zbog zločina nad novinarima u Pojasu Gaze, RSF je objavila jučer.

 

“Ovo je ključna informacija u užasnom kontekstu za novinare u Gazi”, naglašeno je iz RSF-a.

 

Od 7. oktobra, kako navodi RSF, tužilac MKS-a Karim Khan nikada nije javno govorio o sudbini novinara. U poruci koju je poslao RSF-u 5. januara 2024., njegova kancelarija je po prvi put navela da su zločini protiv novinara uključeni u istragu.

 

U saopštenju Tužilaštvo MKS-a, piše RSF, uvjerava da “tužilaštvo, između ostalih potencijalnih zločina, ispituje zločine nad novinarima, u okviru tekuće istrage situacije u Palestini, a da ciljevi i radnje RSF-a moraju biti podržani i da su od presudnog značaja u Gazi i na drugim mjestima”.

 

“Novinari su zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom i Rimskim statutom i ni pod kojim okolnostima ne smiju biti meta dok izvršavaju svoju važnu misiju”, piše u saopštenju MKS-a.

 

“Masakr nad novinarima u Gazi, od kojih je najmanje 79 ubijeno od 7. oktobra, zahtijeva odlučan odgovor MKS-a. Do danas smo utvrdili da je najmanje 18 njih ubijeno tokom, ili zbog, njihovog posla, ali samo detaljna istraga će utvrditi ogromne razmjere ratnih zločina nad medijskim profesionalcima”, rekao je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

 

RSF podsjeća da stalno dokumentuje zločine počinjene nad novinarima u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali.

 

RSF je 2018. godini podnijela inicijalnu prijavu zbog izraelske snajperske paljbe na palestinske novinare tokom “Velikog marša za povratak” u Gazi. RSF je tvrdio da su dva ubijena i 18 ranjenih novinara namjerno gađani i da se ta djela kvalifikuju kao ratni zločin.

 

U maju 2021., nakon što su izraelske snage bombardovale dvadesetak medija u Pojasu Gaze, ova organizacija je, kako se podsjeća, podnijela drugu prijavu za ratne zločine. U decembru 2022. RSF je podržao prijavu Al Jazeere u vezi sa ubistvom palestinske novinarke Shireen Abu Akleh na Zapadnoj obali. Od 7. oktobra 2023. godine, RSF je podnio dvije prijave MKS-u – prvu 31. oktobra i drugu 22. decembra – pozivajući tužioca da istraži sva ubistva palestinskih novinara koje je počinila izraelska vojska.

 

Izvor: Media.ba

 

Tagovi

Povezani tekstovi