Zloupotreba državne službe

Trudeći se, kao i uvek, da poštuju zakone, „Vranjske“ i OK radio stavili su na uvid svu traženu poslovnu dokumentaciju, smatrajući da je neosporno pravo države da kontroliše poreske obveznike.


Indikativno je, međutim, da inspektori poreske uprave nisu znali ili nisu hteli da kažu šta je neposredan povod za njihov dolazak, ni da otkriju ko je naložio da se kontrolišu samo „Vranjske“ i OK radio. Podsećamo da u ovom kraju postoji na desetine medija od kojih većina radi potpuno ilegalno, bez dozvola ili žiro računa.


Zbog navedenih činjenica, kao i zbog očiglednog razočarenja inspektora što nisu otkrili nikakve utaje poreza ili prevare, daje nam za pravo da ovakvu finansijsku kontrolu ocenimo kao još jednu vrstu kontinuiranog pritiska vlasti na nezavisnu uređivačku politiku „Vranjskih“ i OK radija. Lokalna vlast,  u nemoći da kontroliše ova dva medija, posle silnih tužbi i čak fizičkih pretnji, ne preza ni od zloupotrebe državnih službi koje tako postaju predmet političke samovolje.


NUNS, kao i redakcije „Vranjskih“ i OK radija oštro protestuju zbog ovakog ponašanja i očekuju da, pre svega, Ministarstvo finansija i Republička uprava javnih prihoda reaguju i spreče in


strumentalizaciju državnih službi radi pritisaka na nezavisne medije.


 


U Beogradu: 4.07.2006.god


 


Izvršni odbor NUNS-a


Redakcije „Vranjskih“  i OK radija

Tagovi

Povezani tekstovi