Znaju da kažu NE: Odbijaju poniženja na konkursima na kojima milioni idu botovskim medijima koji pišu kako vlast kaže

soinfo-logo (1)

Portali SOinfo i GMinfo više puta su odbijali novac dodeljen na lokalnim medijskim konkursima. Obično je to ponižavajuće mali iznos, zanemarljiv u odnosu na milione koje dobijaju mediji koji uporno krše Kodeks novinara ili u kojima se ni mikroskopom ne mogu naći vesti koje su kritičke prema vlastima. To se pokazalo kao najbolji recept za dobijanje rekordnih iznosa, kaže glavni urednik SOinfo Sava Majstorov

 

„Omalovažavaju nas.“

 

Ovim rečima razgovor za Cenzolovku počinje Sava Majstorov, glavni urednik portala SOinfo, lokalnog medija koji je odlučio da odbije novac dodeljen na medijskom konkursu Grada Sombora.

 

I to im nije prvi put. Još 2018. kao razlog su naveli „ponižavajuće mali iznos sredstava“. Prošlog leta rekli su da ne žele „bilo kakve veze s onima koji nas stalno vređaju i prete nam“.

 

„To ne želimo da prihvatimo. Ne želim vezu s Gradom Somborom i ljudima koji ga vode. Tako smo odlučili i nećemo odstupiti“, izjavio je tada Majstorov, novinar koji je nekoliko meseci ranije izbačen sa konferencije za medije gradonačelnika Antonija Ratkovića (SNS) i tadašnjeg ministra za sport i omladinu Vanje Udovičića.

 

Zbog čega se u takvom kontekstu SOinfo ponovo prijavio na konkurs koji je raspisala ta ista gradska vlast? Kažu – više iz radoznalosti.

 

Predložili su projekat „Javni sektor u fokusu“, čiju su ukupnu vrednost procenili na 1.883.200 dinara (što uključuje sredstva podnosioca prijave, kao i ona za koja se aplicira iz gradskog budžeta). Komisija je predložila da im bude odobreno tek 150.000.

 

„S obzirom na okolnosti, mogu reći da je SOinfo ove godine dobio i više od očekivanog. To je, naravno, nedovoljno za realizaciju projekta. Jednostavno, mi tim novcem ne možemo ni da krenemo s poslom“, objašnjava Majstorov.

„Dajte naš novac narodnim kuhinjama

 

U dnevnoj borbi za svaki dinar potreban za preživljavanje lokalnih medija, vrlo retko se može čuti da neko – iz moralnih ili bilo kojih drugih razloga – odbije svotu „besplatnog novca“. Takav čin otvara različita pitanja profesionalne i etičke prirode.

 

Portal GMinfo iz Gornjeg Milanovca, na primer, najmanje četiri puta je odbio novac odobren na konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa.

 

Oni su zahtevali od predsednika opštine i „svakog od 49 odbornika ponaosob“ da novac rebalansom preusmere za potrebe narodne kuhinje Crvenog krsta ili Fondacije Podrži život“.

 

U GMinfo ističu da su svaki put želeli da znaju gde je novac završio, ali da im je rečeno samo da se sredstva vraćaju u budžet.

 

Na pitanje Cenzolovke može li se očekivati da više novinara sledi primere iz Sombora ili Gornjeg Milanovca, urednik SOinfo odgovara da ne očekuje da se neke nove kolege priključe vođene primerom njegovog medija.

 

„Barem se u Somboru tako nešto nije dešavalo“, kaže Majstorov.

 

„Kod nas svi jedva čekaju da rezultati konkursa budu objavljeni. Mnogi su zvali da me pitaju šta se dešava jer je ove godine odlučivanje trajalo poprilično dugo, oko dva meseca. Primakli su se bili zakonskom roku.“

 

Ugovor o dodeli sredstava neće potpisati. Predložili su i da se opredeljena sredstva preusmere „za 13. platu nekog od najviših gradskih čelnika“, kažu – za troškove reprezentacije.

 

„Sigurno bi im bilo korisno, možda da naprave još neku priredbu za prikupljanje botova. Koliko vidim, oni vole da prave takve žurkice. Nek se gradske vlasti provesele još taj dodatni put“, kaže Majsotorov.

 

Nezavisni informativni portal sa severozapada Vojvodine, međutim, nastavlja s radom. Naglašavaju da njihovi čitaoci neće biti uskraćeni za vesti od javnog značaja, a koje dolaze od lokalne samouprave.

Sombor (foto: Denis Kolundžija)

Kakav crni Savet za štampu

Kada novac jednom legne na račun medija – onih koji se pridržavaju profesionalne etike ili ne – teško mu je ući u trag i kontrolisati kako se on tačno koristi za stvaranje medijskog sadržaja (u korist građana, razume se).

 

Rečima advokata Rodoljuba Šabića: „Projektno finansiranje medija kod nas je praktično pretvoreno u karikaturu“.

 

Uprkos pravilniku o projektnom sufinansiranju medija, u kom piše da komisije prilikom odlučivanja uzimaju u obzir da li im je Savet za štampu izricao mere zbog kršenja profesionalnih standarda i zakona – jedni te isti poznati prorežimski tabloidi i portali svake godine od države dobijaju velike svote novca.

 

Glavni urednik portala SOinfo ocenio je da je na lokalnoj medijskoj sceni „previše nepoznanica“ kad je reč o vlasnicima medija i o tome ko uopšte radi u tim redakcijama.

 

„Mislim da je nemoguće sve to utvrditi i do kraja kontrolisati. Kad se pogledaju sajtovi medija koji dobijaju sredstva na konkursu, uopšte nije jasno koji su sadržaji deo projekata“, smatra Majstorov.

 

„Na kraju, njihove izveštaje primi jedan administrativac u lokalnoj samoupravi, napiše se završni izveštaj i tu sve bude gotovo.“

Za Kodeks ko još mari

 

Etički kodeks novinara više niko ne pominje. U njemu se tako navodi da je novinar, pre svega, odgovoran svojoj publici. Ovu odgovornost ne sme da podredi interesima drugih, a „posebno ne interesima izdavača, vlade i drugih državnih organa“.

 

S druge strane, kako kažu u SOinfo, „najbolji recept za dobijanje rekordnih iznosa“ je upravo u podređivanju tih interesa i neobjavljivanju nijedne kritičke vesti.

 

„Ne znam šta bih rekao, sve je to nelegitimno. Novac dobijaju mediji koji su zapravo ‘njihovi mediji’, niko ko kritikuje gradsku vlast na bilo koji način. Izveštavanje sa protesta je prosto zabranjeno! To su, da se tako izrazim – botovski mediji. Samo prenose ono što vlasti plasiraju. Nema tema koje zanimaju građane. Po njima, u Somboru sve sjaji i šljašti“, zaključuje sagovornik Cenzolovke.

Tagovi

Povezani tekstovi