Zoran Stanojević: Rekao sam im da nije moguće da budu u vestima

„U poslednjih 15 nedelja opozicija u Srbiji organizovala je antirežimske proteste. Protestanti su redovno prolazili pored zgrade Javnog medijskog servisa i skandirali protiv toga kako RTS izveštava. Ovi protesti nikada nisu bili nasilni i usmereni na to da se upadne u zgradu RTS-a, sve do sada“, započeo je svoje obraćanje Stanojević.

On je rekao da je u jednom trenutku čuo da su neki od protestanata ušli u zgradu i da je zbog toga otišao da proveri šta se dešava.

„Krenuo sam ka dnevničkom studiju u kome se emituje glavna emisija vesti. U hodniku sam se sudario sa grupom od oko 50 protestanata koji su tražili da uđu u režiju. Prepoznali su me, okružili i tražili da ih odvedem u režiju. Rekao sam im da to nije moguće. Odvraćao sam ih od te ideje i rekao im da nije dobro to što rade, kao i da kada bi ušli u režiju program bi bio prekinut“, naveo je Stanojević.

Opisujući atmosferu Stanojević je rekao da je bilo tenzija, ali ne i nasilja.

„U međuvremenu, emitovanje glavnih vesti bilo je završeno. Rekao sam im da nije moguće da budu u vestima. Zamolili su me da napravimo posebnu emisiju kako bi uživo u njoj govorili o svojim zahtevima. Tražili su mi da zovem nadređene i da ih pitam“, rekao je Stanojević.

Nakon ovog zahteva lidera opozicije i dela protestanata Stanojević je pozvao nadređene, kako navodi u obraćanju međunarodnim organizacijima, koji su im poručili isto što sam im i ja rekao.

„Rekao sam im da je najbolje za sve da izađu iz zgrade RTS-a. Policija im je rekla da je najbolje da odu mirno iz zgrade, nego da ih izbace. Odgovorili su da neće izaći“, rekao je Stanojević.

On je kazao da su pregovori sa njima trajali oko sat vremena.

“Bilo je mnoštvo kamera i mobilnih telefona koji su emitovali prenos za kablovske televizije, kao i za Fejsbuk i Jutjub kanale. Pazio sam šta govorim sa liderima opozicije zato što je bilo uživo uključenja, snimano je kamerama i izjave su prenošene javno“, rekao je Stanojević i dodao da su čak pročitali neke poruke koje je dobijao od nadređenih, a koje nije mogao da sakrije.

„Mi nismo tražili od drugih kolega da uđu u zgradu bez našeg odobrenja i da snimaju bez odobrenja, ali tako je bilo“, kazao je Stanojević.

„Nakon pola sata policija je počela da ih potiskuje iz zgrade. Neki su poslušali policiju, a neki su odbijali, pa je policija upotrebila silu. Nisam video tuču na mestu gde sam bio. Ne znam šta se dešavalo na stepenicama“, rekao je Stanojević.

Nakon što su svi otišli iz zgrade Stanojević kaže da su zaposleni mogli da nastave da rade i izveštavaju šta se dešavalo te noće u zgradi RTS-a.

„Bili smo sprečeni da radimo dok je zgrada bila pod opsadom. Pojedini novinari i urednici bili su u zgradi, čekajući da se sve završi. Internet portal koji vodim izveštavao je o dešavanjima u zgradi“, rekao je Stanojević.

Govoreći o šteti na imovini u zgradi RTS-a, Stanojević je rekao da je bilo polomljenih prozora i vrata.

„Bilo je jasno da uništavanje imovine nije bio glavni cilj protestanta. Niko od nas nije bio povređen tokom celog događaja. Ekipa koja realizuje vesti zaključala se u studiju i tako provela dva sata“, obavestio je Stanojević međunarodne organizacije o upadu u zgradu RTS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi