Zorana Mihajlović: Mediji u Srbiji su slobodni onoliko koliko žele da budu

Ona u pisanoj izjavi za naš sajt ukazuje da mediji, novinarke i novinari mogu i treba da budu slobodni da sami odluče kakvu uređivačku politiku žele.

„Mogu da budu slobodni koje ideje i ideologije žele da promovišu. Mogu da budu slobodni i na koji deo našeg društva žele da imaju uticaj. Mogu slobodno da promišljaju kakvu budućnost žele. Jedinu slobodu koju ne bi smeli da imaju je ona sloboda prema činjenicama. Činjenica moraju da se drže ukoliko, žele istinito da informišu javnost. Sve drugo i nije novinarstvo“, ocenjuje ministarka Mihajlović.

Danas u vreme društvenih mreža, virusne brzine širenja vesti i lažnih vesti, smatra ona, nije nimalo lako biti novinarka i novinar. Nije nimalo lako, dodaje, ministarka, prepoznati i držati se činjenica.

„Ni u Srbiji, ni bilo gde na našoj planeti. I u ovom i ovakvom vremenu čestitam svim novinarkama i novinarima Svetski dan slobode medija sa željom da se bore i čuvaju svoju slobodu i da nikad ne zaborave da se drže činjenica“, poručuje ministarka.

S druge strane, sagovornici Danasa iz medijskog sektora smatraju da je sloboda medija u poslednjih nekoliko godina znatno ugrožena, ali da postoji mali broj medija koji se bori za profesionalno novinarstvo.

Prema njihovim rečima, pandemija korona virusa, odnosno vanredno stanje uvedeno zbog toga u Srbiji, dodatno je doprinelo ugrožavanju stepena slobode medija i narušavanju položaja novinara u zemlji.

Tagovi

Povezani tekstovi