Zovko: Hrvatsko novinarsko društvo ne isključuje mogućnost velikog prosvjeda

hnd

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a bio je gost Dnevnika N1 televizije u kojem je s našom Ivanom Tomić komentirao upućivanje u saborsku raspravu izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

 

“Hrvatsko novinarsko društvo ne isključuje mogućnost prosvjeda. Velikog prosvjeda na kojem ćemo osim naših kolegica i kolega pozvati građane. Ova stvar se itekako tiče svih građana. Ovo je zakon opasnih namjera. Izmjene kaznenog zakona će nam onemogućiti objavljivanje informacija i otkrivanje afera. Objava informacija od javnog interesa će se kažnjavati zatvorom. Ovo je udar ne samo na novinarsku profesiju nego i na zviždače”, rekao je predsjednik novinarskog društva Hrvoje Zovko.

 

Navodi da je važno znati kontekst.

 

“Prije godinu dana kad su osvanuli inicijali AP se pokrenula ova priča, tjedan dana prije tih inicijala premijer Andrej Plenković je pričajući o curenju informacija rekao da živimo u demokratskom društvu da bi tjedan dana kasnije rekao da to više nije dopustivo. Ovo nema nikakve veze sa zaštitom privatnosti nego sa zaštitom onih koji su na vlasti”, rekao je pa dodao:

 

“Kad uzmemo u obzir da je glavni kandidat za državnog odvjetnik Ivan Turudić, čovjek koji je izjavio da bi privodio novinare, moram reći da nam se crno piše. Svaki građanin mora da će biti na udaru države ako odluči prijaviti korupciju.”

 

Izvor: N1

 

Tagovi

Povezani tekstovi