Жреб на поправном

 После избора осам чланова Савета Републичке радиодифузне агенције, које је 17. фебруара верификовао парламент, повећали су се изгледи да ће то тело и поред евидентног закашњења ускоро почети да ради. У међувремену, искрсли су нови неспоразуми, истина не у вези са саставом већ у вези са дужином мандата чланова Савета, који би требало да се исправе тамо где су и настали– у Народној скупштини Србије. Овај превид, процедурална или техничка грешка, према ономе како сада ствари стоје – мораће да се отклони поновним жребањем.

Према Закону о радиодифузији, чину гласања када посланици са листе предложених кандидата бирају осам чланова Савета, претходи жребање којим се одређује трајање њиховог мандата. Тачније, председник скупштине жребом одређује овлашћене предлагаче чији се кандидати предлажу за избор на две, односно четири или шест година. У том извлачењу, међутим, дошло је до забуне.

– На последњој седници Одбора за културу и информисање констатовали смо да је дошло до пропуста у жребању, односно процедури одређивања дужине мандата. Сам поступак гласања, то јест избора чланова Савета није споран и не доводи се у питање. Пре тога десила се повреда процедуре у жребању у вези са дужином мандата. Ту је и закон ( о радиодифизији) недоречен, било је и непажње и, уместо да се жребом изаберу три кандидата на две године, три кандидата на четири и три на шест година, десило се да петорица кандидата буду изабрана на две године. Одбор је констатовао ту чињеницу и закључио да о томе обавести председника скупштине који је, очигледно и из других канала, већ обавештен о свему, а од Одбора за законодавство затражено је да утврди легалан начин изласка из ове ситуације. Мој став је да је то пут да се проблем реши– каже народни посланик Вукосав


Томашевић, члан Одбора за културу и информисање.

Томашевић је уверен да због поменуте погрешке неће доћи до поновног гласања о избору чланова, али да, ипак, ваља сачекати налаз Законодавног одбора. Према закону, дужина мандата чланова Савета траје шест година, осим у случајевима првог избора када тројици новоизабраних мандат траје две, а тројици чланова – четири године. Прописивањем различите дужине мандата, идеја законодавца била је, подсећа Томашевић, да се Савету обезбеди континуитет у раду, да се не деси да свим члановима мандат истекне истовремено што би могло да блокира рад овог тела. Оваквим решењем, примера ради, када тројици истекне двогодишњи мандат, Савет са осталих шест чланова може несметано да функционише и има кворум за одлучивање.

Отклањање овог пропуста не би требало да одложи конститусање Савета, нити да блокира његов рад, бар не на дуже време, наводи саговорник, и истиче да није реч о суштинској већ о процедуралној ствари. Проблем би, како каже, могао бити решен већ на првој наредној седници парламента следеће седмице. Поменутим превидом није повређено право ниједног кандидата који није изабран и избор је неспоран.

Друго је питање када је ова техничка омашка откривена. Томашевић потврђује да то нико није приметио на седници 17. фебруара, можда и зато што је жребању и избору осам чланова Савета претходио вишечасовни рад парламента, гласање по другим тачкама и подужа пауза. Грешка, превид или пропуст, тек и Маурицио Масари, шеф Мисије ОЕБС-а у СЦГ, прошле седмице, наглашавајући колико је важно деловање Радиодифузног савета за будући развој независних електронских медија у Србији, препоручио је Народној скупштини да по хитном поступку исправи материјалну грешку у вези са трајањем мандата.


M.Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi