Zuckerberg pokrenuo Threads, konkurenta Muskovom Twitteru

slika: canva
slika: canva

Osnivač Mete pokrenuo je dugo očekivanu aplikaciju koja bi trebala biti glavni konkurent Twitteru, čime je pojačano rivalstvo između tehnoloških milijardera.

 

Osnivač Mete Mark Zuckerberg pokrenuo je dugo očekivanu aplikaciju Threads, koja bi trebala biti glavni konkurent Twitteru Elona Muska, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera.

 

“Učinimo ovo. Dobrodošli u Threads”, napisao je on u prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emojijem vatre.

 

Rekao je da je aplikacija zabilježila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja, prenosi Hina.

 

Slično kao i Twitter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkati, ponovo objavljivati i na njih odgovarati.

 

Postovi mogu biti dugi do 500 znakova i uključivati poveznice, fotografije i videozapise u trajanju do pet minuta, prema postu na blogu Meta.

 

Dostupan je u više od 100 zemalja na Apple App trgovini i Google Play trgovini, piše u postu na blogu.

 

 

Dionice porasle za tri posto

Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla biti povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika te reklamnim mehanizmom.

 

To bi moglo smanjiti prihode od oglašavanja Twitteru u vrijeme kada novo vodstvo te kompanije pokušava oživjeti njen posrnuli posao.

 

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti pomoću svojih korisničkih podataka za Instagram i pratiti iste račune, što ga potencijalno čini jednostavnim dodatkom postojećim navikama za više od dvije milijarde aktivnih korisnika Instagrama mjesečno.

 

“Ulagači ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta stvarno ima ‘ubicu Twittera’”, kazao je Danni Hewson, voditelj finansijske analize investicijske kompanije AJ Bell.

 

Dionice Mete su u srijedu porasle za tri posto prije lansiranja Threadsa, nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških kompanija dok je šire tržište palo.

 

Lansiranje Threadsa uslijedilo je nakon što su Zuckerberg i Musk mjesecima razmjenjivali kritike i čak prijetili da će se boriti jedan protiv drugoga u stvarnom meču mješovitih borilačkih vještina u kavezu u Las Vegasu.

 

Trenutak je povoljan za Zuckerberga, budući da su mjeseci Muskovog haotičnog donošenja odluka poljuljali Twitter.

 

 

Historija radi protiv Mete

‘Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara u oktobru prošle godine, ali je njegova vrijednost od tada pala, jer se suočio s egzodusom oglašivača usred velikih rezova osoblja i kontroverzi oko moderiranja sadržaja.

 

Njegov posljednji potez uključivao je ograničenje broja tvitova koje korisnici mogu pročitati dnevno.

 

 

Zuckerberg se u sljedećim objavama na Threadsu pozabavio tim izazovima

 

“Mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore s više od milijardu ljudi. Twitter je imao priliku to učiniti, ali nije uspio. Nadam se da mi hoćemo”, napisao je.

 

No, historija radi protiv Mete.

 

U prošlosti je Zuckerbergova kompanija pretrpjela višestruke neuspjehe pri pokretanju samostalnih aplikacija, ponajprije aplikacije Lasso, koja se natjecala s konkurentom za kratke videozapise TikTokom.

Tagovi

Povezani tekstovi