10 godina Cenzolovke

Izvor: Cenzolovka
Izvor: Cenzolovka

Od 26. juna 2014. naš sajt je 10 miliona puta posetilo tri i po miliona ljudi

 

Pre tačno 10 godina, 26. juna 2014, Slavko Ćuruvija fondacija je osnovala Cenzolovku.

 

Bila je prvi informativni portal u zemlji (ne računajući one novinarskih udruženja) – u to vreme i jedini – koji se isključivo bavi pitanjima medijskih sloboda i slobodom govora, problemima medija i novinara/ki, napadima na njih, cenzurom, medijskim zakonima, (samo)regulatornim telima.

 

U to vreme mnogima nije izgledalo da su ti problemi tako veliki, govorili su kako nema toliko napada na novinare/ke, da nema cenzure, da su medijski zakoni odlični, verovalo se u uspeh projektnog sufinansiranja medija…

 

Ispostavilo se da su u ovih 10 godina dramatično narasli i postali jedan od najvećih društvenih problema.

 

Država je profesionalne medije proglasila za neprijatelje, upumpavala je novac medijima koji su pod njenom kontrolom i umesto informisanja razvila propagandu u nezamislivim razmerama za jedno društvo koje je imalo želju da se priključi državama razvijene demokratije i medijskih sloboda.

 

Najviši predstavnici vlasti, lokalni šerifi, tajkuni i njihovi sledbenici neprestano su i sve intenzivnije i besprizornije napadali novinare/ke i medije.

 

(Kao) po naredbi su im se pridruživali tabloidi i nacionalne televizije, sprovodeći hajke i targetirajući novinare, tako da su se oni stariji podsetili mračnog doba devedesetih. Sa dodatkom vojske botova koja na mrežama svakodnevno umnožava pretnje, uvrede i diskvalifikacije.

 

Vlast je sprovela svoju strategiju za nju uspešno, ali za ovo društvo tragično – nestale su stotine kritičkih medija, hiljade novinara je ostalo bez posla ili promenilo profesiju.

 

Rat protiv medija koji nisu pristali na to da budu propagandna mašina vlasti uspešno je sproveden, tako da je u ogromnom delu građana izazvao, u najmanju ruku, nepoverenje prema svim medijima i novinarima/kama, a često i potrebu da i sami učestvuju u hajkama. Ne razumevajući izuzetno važnu ulogu kritičkih medija za kontrolu vlasti, javnu debatu, demokratske procese, izgradnju institucija, tolerantnije društvo…

 

Cenzolovka je ovih 10 godina svedočila o svim tim naporima vlasti u obesmišljavanju uloge medija i napadima na novinare, upoznavala javnost i upozoravala na posledice koje su danas postale svakodnevnica, sa željom vlasti da budu potpuno normalizovane.

 

Istovremeno, Cenzolovka je postala važan izvor informacija za studente/kinje novinarstva, za novinare/ke koji su nastavili da se bore za svoju profesiju i za slobodu javne reči, za građane.

 

I dalje verujemo da je, kao što je rečeno u tekstu kojim je 26. juna 2014. godine Cenzolovka objavila početak rada, „stepen dostignutih sloboda medija u bilo kojem, pa i u našem društvu, direktno zavisan od spremnosti šire javnosti da se uključi u borbu za njih”.

 

Za ovih 10 godina oko 10 miliona puta su posetioci našeg sajta čitali naše tekstove.

 

Naš portal je za to vreme posetilo 3,5 miliona ljudi.

 

Nadamo se da ćete i dalje ostati uz nas.

 

Redakcija Cenzolovke

 

Tagovi

Povezani tekstovi