4M Beograd

logo_4m_belgrade3

Novinarstvo i novi mediji: nove mogućnosti


 3. i 4. april 2012. 


 Hotel „M“, Beograd, Srbija
Canal France International (CFI),  u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), Ambasadom Francuske u Srbiji, IREX-om i Misijom OEBS-a organizuje  Konferenciju o ulozi novih medija u jugoistočnoj Evropi iz perspektive budućih integracija u Evropsku Uniju.  Razvoj nezavisnih medija, transparentnih, profesionalnih i odgovornih, važan je deo demokratskog procesa koji favorizuje dijalog između građanskog društva, odgovornih političara i države. U ovom kontekstu, Konferencija ima za cilj da podstakne razmenu iskustava kako bi se podržao razvoj novih medija u zemljama jugoistočne Evrope. Očekuje se približno stotinak učesnika.Tokom dvodnevne Konferencije biće održano 13 različitih panela, koji uključuju i okrugle stolove:


• Internet: nova sila u domenu informisanja
• Sticanje ekonomske nezavisnosti: modeli?
• Istraživačko novinarstvo: važni aspekti i limiti? 
• Pravo, etika: novi mediji, nova pravila igre? 
• Da li je Google novi urednik online medija?


Pored okruglih stolova biće održani i fokus paneli tokom kojih će biti diskutovana i razmenjena konkretna iskustva panelista i učesnika Konferencije. Po prvi put na Balkanu govoriće kolege iz Francuske, François Bonnet, direktor redakcije Mediapart, Eric Scherer, direktor za razvoj i digitalnu startegiju  France Télévisions, Eric Mettout, glavni i odgovorni urednik L’Express.fr i Ziad Maalouf, RFI, Francuska. Pridružiće im se stručnjaci iz regiona kao što su Zdenko Duka, predsednik Hrvatskog novinarskog društva, Elvedin Kantardžić, šef Web tima Al Jazeera i Dino Jahić iz CIN, BiH. Iz Srbije će na Konferenciji će imeđu ostalih govoriti i Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik Blica, Zoran Stanojević, urednik emisije OKO magazin i koordinator internet portala RTS – a, Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja, Dragan Varagić, internet konsultat, Zlatko Minić, urednik portala www.novimagazin.rs , Mile Boca, direktor centra za razvoj, RTV i drugi. 


CFI je započeo projekat 4M organizacijom prve konferencije u Monpeljeu 2011, kako bi podržao svoje partnere u evoluciji njihovih novinarskih praksi pred izazovima razvoja novih medija. Druga konferencija organizovana u Tunisu u januaru 2012. bila je izuzetno uspešna. Novi susret 4M predviđen je 21. i 22. Juna u Monpeljeu. Obukom iz multiplatformskog novinarstva, konferencijom o novim medijima, seminarima o novim novinarskim praksama …  4M nastavlja niz aktivnosti koje CFI realizuje u domenu novih medija sa akcentom na Mediteranskoj oblasti. 

 

Konferencija Novinarstvo i novi mediji: nove mogućnosti je zatvorenog tipa, sa ograničenim brojem učesnika.


 
Događaj će biti dostupan široj javnosti putem web streaminga preko NUNS i CFI sajta. 

 

Saopštenje NUNS-a povodom velikog interesovanja javnosti za konferenciju 4M Beograd možete pročitati ovde

 

Kontakt Jelena Mandić Regionalno odeljenje za saradnju s medijima Ambasada Francuske u Srbiji e: mandic.jelena@gmail.com mob: +381 (0) 63 650181 Maja Vasić – Nikolić
Nezavisno udruženje novinara Srbije e: majavn@nuns.rs mob: + 381 (0) 66 88 22 007

 

Canal France International, filijala grupe France Télévisions subvencionisana od strane Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, je već 20 godina francuski operater za pomoć razvoju medija za 150 partnera zemalja juga: Afrike, arapskih zemalja, Balkana, Kavkaza, Azije.  Njihova metoda: pokrenuti i najbolje od stručnosti i iskustva francukih profesionalaca iz sveta medija u cilju modernizacije medija navedenih zemalja, putem savetovanja, obuka, evaluacija i studija.  Organizaciju konferencije Novinarstvo i novi mediji: nove mogućnosti omogućili su:

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi