Opozicioni poslanici pokreću inicijativu za smenu članova Saveta REM – Zekić: Prolazim kroz „toplog zeca“

Cuta i Zekic
Cuta i Zekic

Opozicioni poslanici, članovi Odbora za kulturu i informisanje najavili su da će pokrenuti procedure i sakupiti 20 potpisa poslanika, kako bi se glasalo za smenu članova Saveta REM-a. Poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović izjavila je na sednici tog tela da su odlukom da stupe u štrajk članovi Saveta REM-a prekršili Ustav i zakone Srbije. Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iznela je niz optužbi protiv medija u okviru United media grupe i naglasila da je zbog njihovog pritiska i doneta odluka o stupanju u štajk.

Tatjana Manojlović je rekla da su članovi REM-a kršenjem zakona potvrdili da posao obavljaju nesavesno i nepravilno i da bi zbog toga trebalo da budu razrešeni. Ona je naglasaila da članovi REM-a nemaju pravo na obustavu rada i da štrajk nije zakonit. Istakla je da su članovi Saveta REM-a javni funkcioneri, koji nemaju status zaposlenih, te da oni ne primaju zaradu već novčanu nadoknadu.

 

Manojlović je rekla i da je propušten zakonski rok za dodelu pete nacionalne frekvencije koji postoji po samim uslovima konkursa, te da je REM tu prekršio sopstvenu odluku.

 

Podsetila je i na nepostupanje REM-a u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i propagndu koja je tada vođena.

 

„Počinilac koji je nacrtao kukasti krst na vratima člana Saveta REM-a je uhapšen, a Vi ste i dalje u štrajku. O čemu se ovde radi? “, upitala je Manojlović.

 

Poslanik kolicije “Moramo” Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je REM u štrajku otkako je na njegovo čelo došla Olivera Zekić, jer da rade “ne bi onoliko otrova Pink i Hepi svakednevno emitovali“.

 

“Nije REM privatna firma ili tezga na pijaci da se ide u štrajk. Gospođo Zekić, živite u zemlji gde se novinarima pale kuće”, rekao je Jovanović. “Vi niste nezavisno telo, a vi niste slobodna žena. Vi ste robovi jednog čoveka – Aleksandra Vučića”, dodao je Jovanović.

 

Radomir Lazović, poslanik iz Ne davimo Beograd, naveo je da članovi Saveta REM-a služe svrsi – zloupetrabljavaju se mediji da bi se napadali ljudi.

 

“Vi to relativizujete da bude prihvaćeno u narodu. Vašim štrajkom skrećete pažnju sa ozbiljnih problema. Zaslužujete osudu”, istakao je Lazović pitajući ih zašto nisu štrajkovali kada su napadani novinari.

 

Lazović je naveo da da li je štrajk zakonit ili ne ustanoviti sud jer će pravni tim Ne davimo Beograd podneti tužbu zbog toga.

 

Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, rekla je da u medijima koje drži United grupa, prolazi “toplog zeca” i da je na njih vršen ogroman pritisak.

 

„Mi smo telo koje je nedeljama pod koordiniranim silejdžijskim pritiskom da na konkursu za dozvolu za TV sa nacionalnom pokrivenošću istu damo jednoj televiziji“, rekla je Zekić i pokazala „pres kliping“ u kom je, kako tvrdi, REM predstavljen u negativnoj konotaciji od 5. do 13. decembra.

 

Ona je negirala da je REM imao zakonom propisan rok za dodelu frekvencije i navela da je štrajk urađen po zakonu.

 

Prema njenim rečima, upućena jasna poruka – „ako Nova S ne dobije dozvolu, Srbija je zemlja medijskog mraka“.

 

„Nakon toga odlučili smo da štrakujemo“, rekla je Zekić i dodala da REM ni na šta nije pritiskao medije u okviru UM, a da ti mediji jesu pritiskali REM.

 

Tagovi

Povezani tekstovi