Hoće li i Legiju pustiti da šeta

Beograd-Direktor Uprave za zavodske sankcije Dragoljub Lončarević potvrdio je preksinoć na TV B92 da bivši generalni direkor RTS-a Dragoljub Milanović ima posebne povlastice u zatvoru u Zabeli! Lončarević je objasnio da Milanović ima pravo na povlačćeni tretman, pošto od odslužio četvrtinu kazne. Prema upravnikovim rečima, po Pravilniku o kućnom redu koji se primenjuje od 2001. godine bivši direktor RTS-a ima pravo na prošireni prijem paketa i povećan broj poseta.


Milanović je, podsetimo, osuđen zato što za vreme NATO bombardovanja nije evakuisao radnike iz zgrade RTS-a, iako je za to postojala izričita naredba. Na sudu je dokazano i da je Milanović 23. aprila 1999. godine namerno ostavio radnike da poginu kako bi to bilo iskorišćeno u propagadne svrhe Miloševićevogh režima.


Žanka Stojanović, majka (26), jednog od česnaestorice poginulih radnika državne televizije, u izjavi za Kurir poziva nadležne državne organe da odgovore na pitanje da li će se ova i ovakva pravila primenjivati i na Milorada Ulemeka Legiju i ostale ubice Ivana Stambolića i Zorana Đinđića?!


-Pitam ih šta će biti sa Stambolićevim i Đinđićevim ubicama?! Da li će Legija i ostali moći da, kada odsluže četvrtinu kazne, imaju iste privilegije kao i Milanović?! Hoće li i oni moći mirno da išetaju iz Zabele? I koja država na svetu dozvoljava tako nešto? Gde je to Pravilnik o kućnom redu jači od odluke Vrhovnog suda?! Ovde su ubice zaštićeni kao beli medvedi! Oni ne moraju da brinu, jer ih štiti država!-otužuje gospođa Stojanović.


Prema njenom mišljenju, iza odluke o povlašćenom tretmanu Dragoljuba Milanovića u zatvoru u Zabeli stoji sam državni vrh:


-Očigledno je da se takva odluka može doneti samo na vrhu. Dakle, za to moraju da znaju i premijer Koštunica i ministar pravde Stojković. Bez njihove saglasnosti teško da bi čovek koji je odgovoran za smrt 16 ljudi  mogao da uživa u privilegije u zatvoru. Jasno je, takođe, da je ovo ustupak socijalistima i radikalima, koji od Milanovića pokušavaju da naprave žrtvu-ističe naša sagovornica.


Za Pravilnik o kućnom redu, na koji se poziva Dragoljub Lončarević, Žanka Stojanović tvrdi da je „toliko rastegljiv da može različito da se tumači“.


-Moj sin je mrtav, nema ga, baš kao i 15-oro ostale dece! Oni se neće vratiti, dok je Milanović faktičko već sada na slobodi! Posećuju ga već dve godine, nose mu Šešeljeve knjige da čita, Mrkonjić mu prenosi Miloševićeve lepe želje. Čovek glčeda TV, telefonira. izlazi na vikende…Pobogu, ubica naše dece provodi vreme u prostoriji koja se nalazi van Zabele!-upozorava Žanka Stojanović. Ona podseća da je Dragoljub Milanović osuđen zbog toga što nije zaštitio svoje radnike, prekršivši naredbu savezne vlade za rad u ratnim uslovima.


S. M. S.

Tagovi

Povezani tekstovi