Jesenja rasprodaja novinara

Beograd-Trgovina novinarima i urednicima Kurira značajnije će uticati na srpsku političku nego medijsku scenu-kaže za Nacionala politički analitičar Nenad R. Stefanović.


Kupovina poslanika u Skupštini, iako je zaokupila pažnju tužilaštva i policije, nije ni približno značajna-smatra Stefanović-kao podela Kurira.


-Naši političari odlično znaju kakav uticaj imaju mediji, zato ih tako čvrsto kontrolišu. Kurir je od osnivanja vodio nezavisnu uređivačku politiku, iako su pojedini stranački lideri i tajkuni, takav je utisak, imali povlašćen položaj. Međutim, razbijanje redakcije tih novina nije samo poslovni potez nekog anonimnog biznismena, zainteresovanog isključivo za zaradu i izdavačku delatnost, nego predstavlja  i politički projekat koji može za cilj dsa ima uništenje Radisava Rodića. Posle letošnjeg udara na Rodića i sva njegova preduzeća, a pre svega na Kurir-info, mogao je da se očekuje ovakav „konačan obračun“-kaže Nenad R. Stefanović.


On tvrdi da su „gotovo svi“ mediji pod direktnom kontrolom političara i tajkuna.


-Moć ne postoji ako se ne prelama kroz medije. Političari i biznismeni to znaju, zato se toliko bore za uticaj. Ipak, malo ko se otvoreno predstavlja kao vlasnik nekog medija. Recimo, Bogoljub Karić je imao pod kontrolom nekoliko dnevnih novina, Dragan Đilas je bio suvlasnik nedeljnika „Evropa“, kao što je to danas, veruje se, biznismeni Filip Cepter. Stanko Subotić Cane se poslovno interesuje za „Večernje novosti“, a ne trebalo olako da se odbace glasine o tome da on stoji i iza ovog puča u Kuriru.


Ne bi bilo iznenađenje da se u dogledno vreme potvrde navodi da „Novi Kurir“ pravi Vojin Lazarević, kaže Stefanović. Politički uticaj se prelomio i kroz TV Pink, čiji vlasnik Željko Mitrović je bio savezni poslanik Jugoslovenske levice. U vreme dok je bio na BK Telekomu, Aleksandar Tijanić je bio ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića. Sadašnji ministar medija Dragan Kojadinović je tokom upravljanja Studijom B najotvorenije reklamirao svoju partiju, dok je SPO vladao Beogradom.


-Nema medija koji je imun na uticaje političara i bogataša. Sudbina im je toliko povezana da se sa velikom izvesnošću može proceniti da će mediji postati zaista slobodni tek kad se stabilizuje politička scena. Do tada, biće cepanja medija, pritisaka na novinare i prljave borbe za kontrolu javne reči-kaže Stefanović.


 


P.T.N.

Tagovi

Povezani tekstovi