Životopis patrijarha Pavla pred sudom?

Autor je istoričar Radmila Radić iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Knjiga koja se pojavila povodom 15. godišnjice patrijarhovog stupanja na tron Svetog Save, uprkos želji izdavača koji tvrde da u ovaj projekat nisu ušli „radi zarade, reklame, niti radi vere, nego radi širenja vere u ljudskost, čovečnost i plemenitost, za šta boljeg primera i uzora od srpskog patrijarha Pavla nema“, u javnosti, posebno novinarskoj, ali i crkvenoj izazvala je veliku pažnju, ali ne samo i pohvale.
Novinar nedeljnika Nin Jovan Janjić najavljuje da će „zbog preuzimanja većeg dela njegovog portreta poglavara SPC, objavljenog januara ove godine bez navođenja izvora“ tužiti autora i izdavače.
U dobro obaveštenim crkvenim krugovima najavljuju da bi na sednici Svetog arhijerejskog sinoda SPC patrijarhova biografija mogla da bude jedna od tačaka dnevnog reda, mada u vrhu SPC Danasu to juče niko nije mogao da zvanično potvrdi.


– Pokradeni deo teksta čini srž bigrafije patrijarha Pavla kao velike duhovne ličnosti. Preuzet je bez citata i navođenja izvora, iako ima i moju opremu. Najblaže rečeno, tekst je bukvalno prepisan i ja neću odustati od autorskih prava, moralne i materijalne odštete. Moj advokat je obavestio autora i izdavače da sam tražio povlačenje knjige iz prodaje dok se sve ovo ne reši, a ukoliko ne nađemo zajednički jezik tužiću ih za povredu autorskih prava – izjavio je za Danas Jovan Janjić.
Manojlo Vukotić, direktor i glavni urednik Novosti AD, sporna pitanja ocenjuje kao „novinarsku provokaciju na promociji knjige“.
– Kolega Janjić ima primedbe da su pojedini delovi u knjizi citirani iz njegovih intervjua. Moj predlog bio je da vidimo o čemu se radi i da se profesionalno dogovorimo. Ako on misli da isteruje pravdu preko suda, to je jedna od njegov legalnih i znakovitih zakonskih mogućnosti. Šta je sporno, a šta nije – videćemo. Radi se o nekoliko pasusa koji nisu stavljeni pod navodnike ili koji nisu navedeni u fusnotama – kaže Vukotić.
U izjavi za Danas prvi čovek Novosti tvrdi da je „ideja konkurentskih listova i medija da patrijarh Pavle nije odobrio knjigu i da nema blagoslov lažna novinarska i politička dilema“. Vukotić smatra da „patrijarh ne mora da odobri knjigu o sebi, niti da je blagoslovi, što važi i za Crkvu“.
– Ovo je prvi pokušaj stvaranja patrijarhove biografije, kao što je i sam autor dr Radić rekla. Sama činjenica da je prodata polovina tiraža od 30 hiljada primeraka, govori da će se knjiga prodati i doštampavati u drugom izdanju. Naša želja je da se ta knjiga dopuni – naglašava Vukotić.
Autor knjige Radmila Radić kaže da je juče bila u Agenciji za zaštitu autorskih dela „koja je slučaj Janjić preuzela u svoje ruke“. Radić smatra da „nema osnova za tužbu jer se Nin navodi kao izvor, a na počeku knjige se kaže da je osnovni izvor štampa“.
– Moja ideja bila je da na osnovu svih dostupnih informacija, pre svega u štampi napravim knjigu za širu čitalačku publiku. Zato uopšte nisam ni imala nameru da razgovaram sa patrijarhom Pavlom. Razgovarala sam sa njim dok je još bio episkop. On nije čovek koji puno priča o sebi, vrlo je skroman i nisam očekivala da ću razgovorom mnogo toga dobiti – kaže Radić odgovarajući na novinarsko pitanje zašto podovom patrijarhove biografije nije razgovarala za glavnim junakom knjige.
U Zavodu za intelektuelnu svojinu SCG „zbog važnih sastanaka“ juče niko od nadležnih nije mogao da komentariše spor u vezi sa patrijarhovom Biografijom. Iako ranije najavljen kao jedan od govornika, episkop bački Irinej (Bulović), član Svetog arhijerejskog sinoda SPC, otkazao je učešće na promociji u Skupštini grada, „zbog sednice Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora“. Kako Danas nezvanično saznaje, episkop bački dan ranije je iz novinarskih krugova „upozoren da se autor knjige služio prepisivanjem i da je prekršio osmu Božju zapovest“.
Tokom jučerašnjeg dana Danas nije uspeo da stupi u kontakt sa vladikom Irinejem, tako da će ostati nerazjašnjeno i da li je on zaista recenzent patrijarhove Biografije, kako tvrde izvori našeg lista. U impresumu knjige ne navodi se ime recenzenta, iako Manojlo Vukotić tvrdi drugačije, izbegavajući da kaže o kome se radi. U dobro obaveštenim visokim crkvenim krugovima tvrde da patrijarh nije znao da se piše njegova biografija i da je kad je već knjiga bila gotova celu stvar „progurao“ vladika bački, što nije uticalo na mišljenje drugih episkopa kojima se biografija iz više razloga nije dopala. U vrhu SPC smatraju da je „pitanje crkvenog i patrijarhovog blagoslova za ovakvu vrstu knjige pre svega stvar kućnog reda i morala, pogovoto što je patrijarh Pavle živ“.
Poglavar SPC, glavna ličnost juče svečano predstavljene biografije, oporavlja se na VMA od posledica pada. Priča se da je tražio da mu donesu knjigu u bolnicu, što u sedištu Srpske patrijaršije niko ne želi da komentariše.


J. Tasić

Tagovi

Povezani tekstovi