Uručene nagrade novinarima i medijima za priloge o multietničkom suživotu Albanaca i Srba

internet-novinarstvo

Inicijativa za mirne promene (Peaceful Change initiative – PCI) uručila je novinarima i medijima priznanja za priloge koji najbolje oslikavaju multietnički suživot Albanaca i Srba, a prvu nagradu dobile su Zorica Krstić Vorgučić, članica UNS-a (Radio KIM) za audio-vizuelni i Jelena Jorgačević iz nedeljnika Vreme za pisani sadržaj.

Predstavnik PCI-a Nenad Šebek rekao je novinarima u beogradskom Medija centru da ta inicijativa već dve godine radi na poboljšanju kvaliteta pružanja socijalnih usluga građanstvu, posebno manjinskim zajednicama u osam opština, kao i da sagledava uzroke negativnih narativa koji postoje i u kosovskim i u srpskim medijima.

 

„Kako god da se Kosovski čvor raspetlja, jedna stvar se nikada neće promeniti, a to je da će Srbi i Albanci jedni drugima uvek biti susedi, komšije“, istakao je Šebek.

 

Nagrade za priloge o multietničkom suživotu dodelio je žiri koji su činili novinari Tamara Skroza, Milivoje Mihajlović i Jelena Obućina.

 

Skroza je istakla da je pristigao veliki broj prijava i da su sve bile na izuzetno visokom nivou.

 

„Ove koje su se plasirale među prve tri u video konkurenciji i prve dve u pisanoj konkurenciji zaista su nekako odskočile i odluke su bile jednoglasne kada je u pitanju vrh ove liste“, kazala je Skroza.

 

Treće mesto u video konkurenciji pripalo je Aleksandri Nićić (RTK 2 i članici UNS-a) za prilog o barometru o osetljivom, jednostavnom svakodnevnom životu, drugo mesto Tatjani Manojlović (RTS) za emisiju „Život ide dalje“ iz serijala „Pravo na sutra“.

 

Prvo mesto ponela je Zorica Krstić Vorgučić (Radio KIM) za prilog „Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija“.

 

U pisanoj konkurenciji, drugo mesto poneo je Bojan Cvejić (Danas) za serijal tekstova „Druga strana Kosova“, a prvo mesto Jelena Jorgačević (Vreme) za tekst „Susreti na porušenim mostovima“.

 

Nagrade su dobile i redakcije Radija KIM i nedeljnika Vreme, kao mediji koji su objavili prvonagrađene priloge.

 

Predavač na fakultetu za Medije i komunikaciju Vojislav Žanetić rekao je nakon dodele nagrada da pojam suživot prema rečniku izveden iz sinonima koegzistencija, zajedničko življenje, zajedničko postojanje, ali da se taj pojam prvi put u rečnicima pojavljuje na prelasku iz 20. u 21. vek.

 

„Dobili smo to ‘su’. Pre toga smo imali život“, istakao je Žanetić.

 

Nagrade za priloge i tekstove na albanskom jeziku biće dodeljene u četvrak u Prištini.

 

Tagovi

Povezani tekstovi