Ruski sindikat novinara i medijskih radnika poziva na solidarnost i borbu protiv cenzure

efj-29

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja poziv Ruskog sindikata novinara i medijskih radnika (JMWU) na solidarnost s ukrajinskim novinarima. EFJ također podržava poduzete pravne mjere i akcije  Sindikata novinara Ruske Republike Karelije protiv novog ruskog zakona o cenzuri i protiv cenzure koju je nametnuo ruski medijski regulator, priopćili su iz EFJ-a. 

Nezavisni ruski sindikat JMWU 7. ožujka objavio je poruku solidarnosti ukrajinskim i ruskim novinarima koji u sve težem okruženju pokušavaju obavljati svoj posao u javnom interesu.

 

-Nazovimo stvari pravim stvarima. Mir je mir, a rat je rat. Svaki rat je popraćen nasiljem i kaosom. Na jednom mjestu pucaju, na drugom su podvrgnuti represiji. Pravi hrabri novinari, kojih je malo, pokušavaju obaviti svoju dužnost kako bi društvu dali najpouzdanije informacije o tome što se stvarno događa u Ukrajini. Nažalost, u ovim ekstremnim uvjetima mnogi su se novinari suočili s raznim teškim problemima. Mi, novinarske organizacije u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, pokušavamo ih riješiti najbolje što možemo. Ovaj težak zadatak zahtijeva sudjelovanje svih koji mogu i žele pomoći kolegama, naveli su iz JMWU-a dodajući kako su se mnoge kolege od Vladivostoka i Nižnjeg Tagila do Lavova, Istanbula i Krakova odjednom našle u zastrašujućoj situaciji.

 

-Netko je bio prisiljen bježati od granatiranja, drugi od represije. Gotovo je svaki slučaj individualan, jer je život, nažalost, višestruk, ne samo u radosti, već i u tuzi, navodi se te dodaje da istovremeno, ono što se događa u Ukrajini i oko nje izazvalo je snažan val suosjećanja i solidarnosti-. Mnoge naše kolege iz različitih zemalja spremni su pomoći. Mi, kao jedina nezavisna novinarska organizacija u Rusiji, u stalnom smo kontaktu s Nacionalnim sindikatom novinara Ukrajine, Turski novinarskim sindikatom, novinarskim organizacijama baltičkih i kavkaskih zemalja, koje su članice Zajedničke federacije europskih novinara (EFJ). U rješavanju svih teških situacija spremne su se pridružiti i razne međudržavne organizacije i međunarodne nevladine organizacije, poručuju iz Ruskog novinarskog sindikata.

 

JMWU poziva sve novinare koji se nađu u poteškoćama da kontaktiraju ruski sindikat putem njegovog Telegram računa: @profjursupport_bot.

 

EFJ također daje punu podršku Sindikatu novinara Ruske Republike Karelije, koji osporava zakone o cenzuri usvojen u Državnoj Dumi i njegovu provedbu od strane ruskog medijskog regulatora (RKN). U priopćenju koje je poslano Glavnom tužiteljstvu Rusije, sindikat navodi da je “ideja da novinar nema pravo koristiti druge izvore osim službenih izvora kada priprema tekst, suprotna načelima našeg rada”. Sindikat također kaže da je „zabrana korištenja riječi „rat“ kada se opisuje djelovanje ruske vojske u Ukrajini neopravdana, besmislena i nezakonita.

 

-Dok stotine ruskih novinara nastoje napustiti zemlju pod strašnim valom cenzure i represije, ohrabrujuće je vidjeti ove hrabre profesionalne organizacije kako se bore protiv samovolje ruskih vlasti, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez te dodao kako moramo podržati ukrajinske novinare koji se suočavaju s bombama i ratnim zločinima ruske vojske. – Ali također moramo podržati nezavisne ruske novinare koji se suprotstavljaju Putinovom autoritarnom režimu, naglasio je je Gutiérrez.

 

Tagovi

Povezani tekstovi