Dvanaest godina Nove Naše reči!

Snimak ekrana Nova naša reč
Snimak ekrana Nova naša reč

Tog 25. novembra 2011. godine, kada se na kioscima našao prvi broj Nove Naše reči, počela je da teče jedna neobična priča.

Priča o entuzijazmu, prkosu, hrabrosti, dostojanstvu, ljubavi prema činjenicama, istini, pisanoj reči, prema jugu Srbiji, ljudima koji tu žive, našim komšijama, ali i prema štampanom novinarstvu, tom neobičnom zanatu za koji je, legendarni kolumbijski pisac i nobelovac, Gabrijel Garsija Markes, govorio da je “najbolje zanimanje na svetu”.

 

Vođeni svojom profesionalnom vizijom, uređivačkom politikom “ni po babu, ni po stričevima”, otvoreni za nova saznanja, kao i ljude koji mogu obogatiti opus naše novine, u toku prethodnih dvanaest godina smo, nehatno, pratili još jednu misao čuvenog autora “Sto godina samoće”, “da studije novinarstva ne mogu napraviti novinara – već mogu otkriti onog ko to jeste.”

 

A rad u Novoj Našoj reči je, tokom svih ovih godina, zaista bila jedna velika škola.

 

U njoj smo zaključili da naša novina uistinu predstavlja štivo jednog magijskog realizma (zbog kolorita tekstova koji se u njoj nalaze), ali i da smo, poput Markesovih junaka, patili od samoće, naoružani ničim drugim do hrabrošću da istrajemo, iako su nas mučile (a i dalje nas muče), finansijske poteškoće, politički pritisci i ono što je u prethodnom periodu eskaliralo, direktne pretnje.

 

I pored toga, naša kuća se trudi da svakog petka, vernu čitalačku publiku Nove Naše reči, obraduje najznačajnim tekstovima političke, ekonomske, bezbednosne, kulturne, sportske, književne, jednom rečju, životne prirode, sve u želji da, s jedne strane, budemo hroničari ovih dana za buduća pokolenja, a sa druge, da čitalaštvu budemo svojevrsni prozor u svet.

 

Prozor, kroz koji ne može da prođe bilo šta.

 

Prozor, koji je neprobojan za bilo kakav senzacionalizam, laž, političku manipulaciju, prostakluk i primitivizam.

 

Prozor, kroz koji mogu da prođu samo pouzdane, precizne i relevantne političke teme, značajna ekonomska i bezbednosna pitanja, bitna kulturna i sportska dešavanja, životne sudbine znamenitih južnjaka, ali i običnih ljudi, naših komšija, kao i magično stvaralaštvo talentovanih, mladih ili starijih, leskovačkih pisaca, pesnika i strip autora.

 

Tako je bilo, a mi ćemo se potruditi da tako bude i dalje. Da bismo u tome uspeli, biće nam potrebna podrška svih onih koji smatraju da je važno da Leskovac, kao peti grad po veličini u Srbiji, ima svoje štampano glasilo, odnosno, da se i u budućnosti, svakog petka na kioscima, nađe jedini štampani medij južno od Niša – Nova Naša reč.

 

U tom duhu, rođendansku objavu završavamo, sada već tradicionalnim revolucionarnim pokličem:

 

Podržite naš rad! Budite uz nas! Čitajte nas!

 

Redakcija Nove Naše reči

 

Tagovi

Povezani tekstovi