Zbog prevare i praćenja korisnika Gugl mora da plati pet milijardi dolara

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gugl” ne može da “nastavi učešće u tajnom i neovlašćenom prikupljanju podataka od gotovo svakog Amerikanca koji ima kompjuter ili telefon,” navodi se u tužbi.

 

Kompanija Gugl uspela je da postigne sporazum sa tužiocima u sporu čija vrednost iznosi čak pet milijardi dolara.

 

Reč je o grupnoj tužbi pokrenutoj pre četiri godine, u kojoj je tehnološki džin optužen da je prevario korisnike tvrdeći da u ‘inkognito’ načinu rada ne prikuplja njihove podatke pretraživanja.

 

U tužbi koju je 2020. podnela advokatska kancelarija „Šiler i Fleksner”, navodi se da je Gugl pratio aktivnosti korisnika čak i kada su brauzer „Gugl hrom” postavili na “inkognito” način rada, a druge brauzere na “privatni način rada”.

 

Time je, kako tvrde tužioci,  „Gugl” postao „riznica informacija” o korisničkim preferencijama i „potencijalno neugodnim stvarima”.

 

Advokati navode da „Gugl” ne može da “nastavi učešće u tajnom i neovlašćenom prikupljanju podataka od gotovo svakog Amerikanca koji ima kompjuter ili telefon”.

 

U tužbi se navodi da je kompanija koristila alate poput svog proizvoda „Analitika”, aplikacija i dodataka za praćenje korisnika.

 

Tužioci su pokazali internu prepisku koja je navodno prikazivala razgovore između „Guglovih“ šefova koji dokazuju da je kompanija pratila korišćenje pregledača za prodaju oglasa i praćenje internet prometa, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Izvor: Politika

Tagovi

Povezani tekstovi