Neka imena se ne pominju, osim ako ne želite odmazdu: Kako je Škoro postao državni neprijatelj broj jedan

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Jedno gostovanje novinara na jednoj lokalnoj televiziji bilo je dovoljno da se aktiviraju sve poluge moći. Novinar Srđan Škoro postao je neprijatelj broj jedan, jer je u negativnom kontesktu spomenuo predsednika i njegovog sina Danila. Aktiviralo se i Više javno tužilaštvo, ministarstvo informisanja, kao i unutrašnjih poslova.

 

Sada je već dobro poznato – neka imena javno se ne pominju. Osim ako ne želite odmazdu. Svesno ili nesvesno, novinar Srđan Škoro prekršio je „pravilo“.

 

„Mislim da bi tu i Vučić i njegov sin i cela ta bulumenta mnogo više mogli da pomognu Majdanpeku i Boru ili, ne daj Bože, ako se bude otvarao taj litijum, da i tamo zapnu svojski i da pokažu svojim primerom da to ništa nije štetno, da se tuširaju uranijumom, pošto nije štetan, ništa nije štetno“, rekao je novinar Srđan Škoro, gostujući na KTV Zrenjanin. 

 

Nije mnogo prošlo, a ove reči, poput litijumske baterije, pokrenule su mašineriju. Osvanule su naslovnice:

 

„Bolest kulminira! Škoro ponovio monstruozne pretnje sinu predsednika: Istina je da Danila Vučića treba tuširati uranijumom“, „Danila u sumpornu kiselinu! Ne prestaje morbidna kampanja protiv Vučićeve porodice“.

 

Na društvenim mrežama kače se videi sa dramatičnom muzikom, a visoki SNS funkcioneri daju svoj doprinos.

 

„Godinama Danila monstruozno targetirate, a ni Vukanovih samo par meseci života vam nisu bili prepreka! Može koja suza zbog sopstvene sramote?“, tako je to videla Sandra Božić iz SNS-a.

 

Na nacionalnim frekfencijama postao je neprijatelj broj jedan.

 

„Da vidimo koliko mržnja opozicije može da bude bolesna…“

 

„Mislim da je to negde onako monstruozno, bizarno…“, optuživao je Dejan Vuk Stanković.

 

„Pretite fizičkom likvidacijom deci predsednika republike, samo zato što su njegova deca“, izjavio je Darko Glišić iz SNS.

 

„Zloba izražena govorom mržnje koja je je zakonom zabranjena“, rekao je Nebojša Krstić.

 

Da li je bilo ugrožavanja sigurnosti, pretnji i govora mržnje utvrđivaće se u predmetu čije formiranje je naložilo Više javno tužilaštvo, što je Ministarstvo informisanja pozdravilo, uz osudu Škora i zrenjaninskog KTV-a.

 

Reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, poručivši da je gostovanje Škora „prenaglašeno i prenaduvano“, te je pozvao ministra Dejana Ristića da zaustavi hajku na „KTV“.

 

A advokat Udruženja novinara Srbije smatra da nema elemenata krivičnog dela.

 

„Naprosto je čovek izrazio svoje mišljenje u sklopu kritike vlasti na šta ima legitimno pravo. Moj privatni stav jeste da je ovo možda pokušaj nekog skretanja pažnje“, ocenila je Gordana Konstantinović, advokat.

 

Pokušaj skretanja pažnje sa Rio Tinta i drugih gorućih tema, smatra Škorov advokat Ivan Ninić. Uočava da je reč o još jednoj kampanji, najavljuje tužbu protiv ministra unutrašnjih poslova.

 

„Za razliku od drugih kampanja, ovde se prešla granica onog trenutka kada je MUP, odnosno ministar policije izdao saopštenje u kome kaže da Srđan Škoro poziva na ubistvo Danila Vučića. U Škorovoj izjavi toga nema. Ovde je povređena prezumpcija nevinosti, ugled i čast Srđana Škora“, rekao je Ivan Ninić, advokat Srđana Škora.

 

A osim toga, napominje Ninić, Škoru je ugrožena bezbednost zbog onih koji mogu da poveruju u ono što režim plasira.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi