Dok su na Zapadu sankcionisani, u Srbiji se šire: Traži se odgovornost zbog „Putinove fabrike laži“

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Uvođenje sankcija Rusiji jedan je od preduslova na evropskom putu Srbije, na koje Brisel vrlo često podseti Beograd. Za to vreme, u Srbiji se šire ruski mediji, pa bi pored Sputnjika, Raša tudej, koja već ima portal, trebalo da pokrene i televizijski kanal. Reporteri bez granica od Brisela traže da Srbiju pozove na odgovornost jer je domaćin mediju koji oni nazivaju „fabrikom laži Vladimira Putina“.

 

„Otvori oči, razbistri viziju“, poručivao je u svojoj kampanji po Srbiji RT Balkan krajem prošle godine.

 

Pored Sputnjika, koji se već odomaćio i portala Raša tudej, uskoro na srpsko medijsko tržište stiže i istoimena televizija. Već je u potrazi za novim TV licima i novinarima. Zbog kontrole Kremlja nalaze se pod sankcijama Evropske unije. I dok su na Zapadu sankcionisani, u Srbiji se šire.

 

„Oni su fabrika laži. Informacije koje oni šire dolaze iz Moskve, iz Kremlja i oni je pakuju i spremaju kao proizvod i onda se to distribuira lokalnoj publici“, kaže Pavol Salaj iz Reportera bez granica.

 

U širenju te, kako Reporteri bez granica kažu, propagande, pomažu i srpski zvaničnici. I ne samo oni.

 

„Srpska vlada krši režim sankcija EU protiv RT, ta propaganda RT Balkan se onda koristi na srpskim provladinim medijima koji su pod kontrolom delimično predsednika Vučića i njegove Vlade. Razočaran sam što zemlja koja je ponosna i suverena kao Srbija dozvoljava Rusiji da je koristi kao domaćina za širenje dezinformacija u Evropi“, navodi Salaj.

 

Cilj balkanskog biroa RT je, kako kažu, da srpskoj publici pruže alternativnu perspektivu na regionalna i svetska dešavanja. Ali, kada ih Reporteri bez granica pitaju šta im je misija na Balkanu i kakav je odnos sa ruskom Vladom, iz Moskve stiže sarkastičan odgovor – jedini cilj nam je da vas nerviramo.

 

„Oni su tako napravljeni ustrojeni, tako koncipirani i takvu uređivačku polituku vode da je to direktno u funkciji velike ruske propagande mašinerije, dakle oni su jedan od velikih šrafova ili mehanizama te mašinerije“, smatra spoljno politički komentator Boško Jakšić.

 

A u tom mehanizmu ne učestvuju samo ruski mediji, u Srbiji se otišlo korak dalje.

 

„Imamo jednu TV sa nacionalnom frekvencijom koja svako veče ima emisiju koja je veća i gora propaganda od svake zvanične ruske propagande“, smatra Jakšić

 

Nikola Vrzić, kao glavni urednik Raša tudej Balkan čest je gost televizija sa nacionalnom frekvencijom poručuje da je čast što su se našli na meti Reportera bez granica. Kaže i da je za slobodno medijsko okruženje u Srbiji zaslužna vlast.

 

Naloge balkanskog ogranka RT, sa kojih je na početku rata u Ukrajini objavljen i oglas zabašuren u tekst za regrutovanje boraca za privatnu grupu Vagner, već su zatvorili Fejsbuk, Instagram, Telegram i TikTok. U Srbiji često citirani, čak i na javnom servisu.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi