Apsolutno neprihvatljiva zatvorska kazna za novinare

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović podseća da je sa predstavnicima ministarstva pravde i informisanja, a uz preporuke OEBS-a dogovoreno da se za ova dela ukine kazna zatvora.


– Apsolutno je neprihvatljiva kazna zatvora za uvredu i klevetu, jer je mimo civilizacijskih tokova u Evropi – kaže Bugarinović. – Minimum na koji mi pristajemo je da se zatvorska kazna izbriše iz zakona.


Drastičniji oblici uvrede i klevete moraju, precizira predsednik NUNS-a, biti sankcionisani, ali ne kroz poruku novinarima da mogu zaglaviti u zatvoru. I novčana kazna, smatra on, može imati kaznenu, a i edukativnu stranu.


I predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović održavanje kazne zatvora za uvredu i klevetu vidi kao dalji pritisak na slobodu medija. Netačne su tvrdnje da je dekriminalizacija klevete evropski standard, ali radi se, upozorava Brajović, o evropskom trendu i nije bilo razloga da se ne prihvati i kod nas.


– UNS će i dalje insistirati na dekriminalizaciji klevete i pravu da se satisfakcija traži u parničnom postupku – kaže predsednik UNS-a i kao još veći problem ističe neusaglašene novčane kazne u parničnom postupku.


– Tako se dešava da u parnici protiv kolege iz Jagodine Relje Milanovića, sud za nešto što je po našem uverenju istina, odustane od krivičnog gonjenja, ali mu odredi kaznu od 250.000 dinara. S druge strane, vlasniku TV Pink Željku Mitroviću je u postupku protiv profesora Čedomira Čupića određena novčana kazna od 30.000 dinara.

S.Remić

Tagovi

Povezani tekstovi