Cena informisanja u javnom interesu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Trajanje projekta: 01. 03 – 30. 11. 2021.

 

Donator: OEBS

 

Uloga NUNS –a: nosilac projekta

 

Budžet: 14.995 EUR 

 

O projektu:

 

Sistem projektnog sufinansiranja proizvodnje medijskog sadržaja u javnom interesu zamišljen je kao pošten i transparentan proces državnih subvencija za proizvodnju nedostajućih nekomercijalnih medijskih sadržaja.

 

Primena u praksi nije uspela zbog odlučnosti političara da održe ili, u nekim slučajevima, uspostave kontrolu nad uređivačkom politikom medija, dok su provedbeni propisi ostali nejasni i pružali su mogućnost zloupotrebe čitavog sistema.

 

Cilj projekta je napraviti sveobuhvatnu analizu procesa sufinansiranja projekta sa naglaskom na nedostatku transparentnosti celokupnog procesa. To će uključivati učešće svih relevantnih zainteresovanih strana i pružanje platforme za razmenu mišljenja i iskustava u cilju dobijanja preporuka za unapređenje ove oblasti.

 

Cilj projekta će se postići sprovođenjem skupa aktivnosti, koji uključuju izradu sveobuhvatne analize celokupnog procesa, kojoj će prethoditi razvoj metodologije istraživanja, obuka najmanje 10 učesnika istraživanja i proširivanje baze osoba zainteresovanih i obrazovanih da prate proces, kroz aktivnosti na uspostavljanju istraživačkog tima i izradu analize.

 

Nakon izrade nacrta, analiza će biti otvorena za široku raspravu među medijskom zajednicom, OCD, javnim službenicima i donosiocima odluka putem onlajn komunikacionih kanala, mailing lista, organizacije minimalno 10 sastanaka, tri javna događaja sa najmanje 70 učesnika.

 

Široka debata koristiće se za izradu konačnih preporuka za unapređenje sistema projektnog sufinansiranja proizvodnje medijskih sadržaja u javnom interesu za šta će se zalagati u procesu izmena medijskih propisa koji slede nakon usvajanja akcionog plana za primenu nove medijske strategije.

Tagovi

Povezani tekstovi