Danas: Jeleni Obućini nagrada “Stanislav Staša Marinković”

Foto: Youtube Printscreen/NOVA S
Foto: Youtube Printscreen/NOVA S

Povodom 9. juna, Dana lista Danas, izabran laureat Jeleni Obućini nagrada „Staša Marinković“

Žiri za dodelu nagrade Stanislav Staša Marinković odlučio je većinom glasova da novinarka Jelena Obućina bude dobitnica ovog priznanja za 2021. godinu zbog svog originalnog autorskog pristupa u vođenju i uređivanju emisije “Pregled dana” na TV Nova S.

 

Autorskim pristupom kao i stilski osobenim nastupom, Jelena Obućina je, u saradnji sa svojim kolegama, stvorila vrhunsku informativnu polusatnu emisiju koja pomera standarde u domaćem TV novinarstvu. Emisija koju uređuje i vodi pleni relevantnošću i aktuelnošću sadržaja i ležernom duhovitošću kojom je stilski boji.

 

Uvodnici Jelene Obućine su suptilne analize, dijagnoze događaja i pojava, svojevrsni satirični eseji koje prenose mnogi mediji, i koji se, ni malo slučajno, poput dobrog virusa šire društvenim mrežama i prepričavaju. Jelena Obućina je i vrhunska intervjuerka koja znalački demonstrira najviše domete televizijskog dijaloga. Njeni su razgovori izvanredni primeri profesionalizma zasnovanog na znanju i istraživačkom entuzijazmu u otkrivanju istine i odbrani javnog interesa.

 

Jelena Obućina je vrhunski stvaralac u novinarstvu – poniženoj i ugroženoj profesiji – čiju čast i smisao brani na najbolji način svojimukupnimprofesionalnim angažmanom. Svojim ukupnim profesionalnim angažmanom brani čast i smisao stvaralaštva i hrabrosti u novinarstvu uvremenukadajeono poniženo i ugroženo.

 

Komentar i intervju, kao tradicionalne novinarske žanrove, Jelena Obućina podigla je na viši nivo, dala im lični pečat, i izdvojila se u prethodnih godinu dana kao novo hrabro lice srpskog žurnalizma, iako je u novinarstvuprisutna skoro 15 godina.

 

U užem izboru za nagradu koju dodeljuje list Danas povodom 9. juna Dana lista, ove godine su se našli i redakcija KRIK-a, novinarka CINS-a Jovana Tomić, urednica RTS-a (sada Juronjuza) Svetlana Janićijević i urednik RTS-a Bojan Bosiljčić. Članovi žirija su posebno pohvalili istraživačke priče redakcija KRIK-a i CINS-a kao primer novinarske hrabrosti i istrajnosti bez kompromisa.

 

Žiri je radio u sastavu Dragana Marinković (supruga Stanislava Staše Marinkovića), profesorka FPN-a Snježana Milivojević, urednici u Danasu Ivana Matijević i Aleksandar Milošević, novinar TV N1 Vojislav Stevanović (predstavnik prošlogodišnjih dobitnika), Rade Radovanović (predstavnik osnivača lista Danas) i glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović (predsednik žirija).

 

Nagrada Jeleni Obućini biće uručena 9. juna, na rođendan lista Danas. Žiri nagrade “Stanislav Staša Marinković”.

Tagovi

Povezani tekstovi