Danas otvaraje izložbe ratnih fotografija „Pozdrav iz Ukrajine“

izložba

Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Ukrajinskom ambasadom povodom obeležavanja 150 dana od početka napada na Ukrajinu organizuje izložbu ratnih fotografija „Pozdrav iz Ukrajine“. Tema izložbe je ruska agresija na ovu zemlju, odnosno ljudi i ratna dešavanja sa kojima se oni suočavaju od februara 2022. godine.

Organizatori pozivaju sve zaiteresovane građane da posete izložbu koja se otvara danas, 25. jula, u beogradskom Endžio HAB-u (Dobračina 4), sa početkom u 19h, a trajaće do 25. avgusta. Izložba će moći da se poseti svakog dana između 16h i 21h.

 

Pokret Novi Optimizam do sada je održao dve tribine o ruskoj agresiji na Ukrajinu, obe pod nazivom RAT I “BRAT” – obe u saradnji sa Građanskim inicijativama, dok je druga u saradnji i sa Inicijativom mladih za ljudska prava. Stoga, podržavamo našu partnersku organizaciju u nastojanjima da izloženim fotografijama, bez cenzure, prikažu kako se građanke i građani suočavaju sa posledicama invazije, ali i kako se njihov svakodnevni život odvija uprkos ratnim razaranjima.

 

Prva tribina RAT I „BRAT“ – Koja je tvoja crvena linija? održana je 9. maja u Novom Sadu, na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, dok je druga održana 14. jula u beogradskom Dorćol Platzu.

 

OVDE možete pogledati video prilog sa navedenih tribina.

 

U razgovorima su učestvovali brojni relevantni pojedinci: reditelj i profesor Stevan Filipović; politikolog, profesor i aktivista Radivoje Jovović; novinar i publicista Boris Varga; pozorišni kritičar, teatrolog i profesor Ivan Medenica; sociološkinja i profesorka u gimnaziji Marija Vasić; novinar i predsedink NUNS-a Željko Bodrožić; advokat Vladimir Beljanski; Marko Martinjuk, zamenik Ambasadora Ukrajine; Peter Nikitin, član neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“; Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa; Branislav Guta Grubački, osnivač Novog Optimizma; novinarka Marina Fratucan; Rodoljub Šabić, advokat; Aleksandra Godfroid, novinarka N1; Slobodan Georgiev, novinar Newsmax media; Jelena Diković, novinarka lista Danas; novinar N1 Adam Santovac; Sofija Todorović, programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava; sociolog i predavač sa Harvarda Danilo Mandić.

 

Pokret Novi Optimizam će u Endžio HAB-u 21. avgusta, nekoliko dana uoči Dana nezavisnosti Ukrajine (24. avg),  prikazati video sa ključnim izjavama sa navedenih tribina u Novom Sadu i Beogradu. Tom prilikom prisutnima će se obratiti neki od govornika koji su učestvovali u tribinama RAT I „BRAT“ , ali i drugi relevantni pojedinci.

 

Tagovi

Povezani tekstovi