Izložba najboljih karikatura o slobodi medija od sutra u ULUS-u, među njima i pobednička karikatura Dušana Petričića

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Izložba karikatura učesnika takmičenja Svetskog pokreta karikaturista na temu slobode medija, na kome je prvo mesto osvojio srpski karikaturista Dušan Petričić, biće otvorena sutra u 18 sati u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Postavka će biti dostupna do 5. maja.

 

Od ukupno 186 prijava koje je poslalo 95 umetnika Zapadnog Balkana, stručni žiri je odabrao 44 rada koji čine ovu izložbu. Za najbolje su izabrane karikature Dušana Petričića.

 

Takmičenje i izložbu organizovali su Svetski pokret karikaturista i Ministarstvo inostranih poslova Holandije.

 

„Karikaturisti, koji svojim olovkama pozivaju vlast na odgovornost i razotkrivaju nepravdu, zloupotrebu moći i korupciju, ne mogu da rade svoj posao bez slobode medija“, naveo je Svetski pokret karikaturista u pozivu za takmičenje.

 

Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su koordinatorka programa Instituta za medije Crne Gore Dina Bajramspahić, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Milica Šarić, generalna direktorka Faktoje Klodiana Kapo, Džemajl Redža iz Udruženja novinara Kosova,  profesionalni strip crtač Filip Andronik, kao i profesionalni umetnik i strip dizajner Igor Stevkovski Stevac.

 

Izvor: UNS

Tagovi

Povezani tekstovi